Hírek

2005.02.15. 00:00

Hitelből futja béremelésre

Címkék#Vélemény

Nem kell szabadságot kivenniük a budapestieknek, és a város is csak annyira dugul ma be, mint máskor. Ugyanis elmarad az előre beharangozott BKV-sztrájk. A szakszervezet és a cég vezetése hétfő hajnalban megállapodott a béremelésről.

Vajta Zoltán

Végleg elhárult a BKV-sztrájk veszélye. A cég vezetése és a szakszervezet napokig tartó alkudozások után tegnap hajnali három órakor megállapodott a béremelésről.

A dolgozók egységesen 16 ezer forinttal kapnak többet havonta. A szakszervezet ragaszkodott a bérrendezés ezen formájához.
A BKV-nál ugyanis nagyon nagyok a kereseti különbségek. Ha a százalékos béremelést választották volna, a jobban fizetett munkatársak fizetésemelése magasabb lett volna. A szakszervezetek pedig épp azt akarják elérni a bérrendezéssel, hogy megszűnjenek ezek a különbségek.
A keddi sztrájkról már hétfő hajnalban lemondtak a szakszervezetek. A legharciasabb érdekvédők azonban tegnap még tárgyalóasztalhoz ültették a cégvezetőket, mert garanciát akartak kapni az ígéretekre. Mindenekelőtt arra, hogy egységesen mindenki megkapja a kialkudott 16 ezer forintot. A dolgozók juttatásai is némileg változtak. Mostantól mindenki négyezer forint étkezési hozzájárulást kap havonta.

Emellett év végén egy öszszegben további negyvenezer forint illeti meg a dolgozókat ugyanezen a címen. Nem mondtak le a munkavállalók az idén kialkudott újabb húszperces pihenőidőről. Bár ennek megszervezése még fejtörést okoz a cég vezetésének. Mint ahogy az is, hogy miből gazdálkodják ki az egymilliárd forintos többletkiadást. A cég vezetői belső átcsoportosításokról és nadrágszíj-összehúzásról beszélnek. A BKV a tavalyi évet 45 milliárd forintos adóssággal zárta. Idén újabb hiteleket kénytelen felvenni a hitelek törlesztésére és működési kiadásokra.  

Egy-kétmilliárd nem számít

Nyilván hitelből fogják fedezni a dolgozók béremelésének költségét, válaszolta a Reggel kérdésére Szálka Miklós. A BKV felügyelőbizottságának tagja szerint belső források nem állnak rendelkezésre. „A cég hatvanmilliárdos adósságállományában egy- vagy kétmilliárd már igazán nem tűnik fel” – mondta lapunknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!