Hírek

2005.03.01. 00:00

Napenergiára tér át több intézmény

Nagy Vajda Zsuzsa

Budapest az elkövetkező években a fővárosban és környékén több helyen napkollektorokat kíván felszerelni. Az eljárás célja a meleg víz előállításához szükséges energiafelhasználás csökkentése: a vízmelegítéshez használt energia hatvan százaléka megtakarítható. Az elképzelés szerint 2010-ig a szociális intézményeken kívül a kórházakra és oktatási intézményekre is kiterjesztenék a rendszert.
– A bérek mellett a legnagyobb költséget az intézményeknek az energia jelenti. A napenergiára való áttéréssel néhány év leforgása alatt a fővárosi intézmények százmilliókat takaríthatnának meg – mondta Groó Rudolf, a Fővárosi Közgyűlés környezetvédelmi bizottságának SZDSZ-es szakértője.
Groó hozzátette: egyelőre a felmérések és az előkészületek zajlanak. Ahogy megjelennek a gazdasági tárca pályázati kiírásai ebben a témában, a főváros megnézi, hogyan tudna pályázni intézményei részére. Kísérleti jelleggel Tordason, az értelmi fogyatékosok otthonában már működnek napkollektorok. Európai uniós csatlakozásunkkor vállaltuk: a jelenlegi 0,8 százalékról 3,6 százalékra növeli a megújuló energiák arányát 2010-ig.

Meleg vizet állít elő

Egy négyzetméter napkollektor ára körülbelül bruttó százhuszonötezer forint. Meleg vizet állít elő napenergia felhasználásával. A kollektor által előállított meleg vizet a háztartásokban többnyire fürdéshez és mosogatáshoz használják, de rá lehet vele segíteni a fűtésre is. Ritkábban uszoda vizének a melegítésére is alkalmazzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!