Hírek

2005.02.05. 00:00

Nyolcvanezer ember ellátását javítják

Vultur Csaba

Másfél milliárd forintba kerül, és a jelenlegi tervek szerint jövőre fejeződik be a csepeli rendelőintézet teljes felújítása.

Az épületet 1949-ben építették, akkoriban még elegendő volt a kerület harmincötezres lakosságának. Csakhogy ma már több mint nyolcvanezren laknak a főváros déli részén lévő szigeten, ráadásul az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a helyi szakrendelők száma is.

A hetvenes években még a Csepel Művekben is külön szakorvosi rendelő működött, ez azonban megszűnt. A csepeli kórháznak is volt ambuláns része, ám mióta bezárták, még ezt is a rendelőintézet látja el – mondta a Reggelnek Horváth Gyula alpolgármester, a beruházás felelőse.

A költségek háromnegyedét a főváros, egynegyedét a kerület fedezi. Az épület alapterülete bővül egy új szárnnyal. Elsősorban a meglévő járóbeteg-ellátási szakfeladatokat szeretnék fenntartani. Két területen azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy az eddiginél többet és jobb színvonalon nyújtson a rendelő. Ez pedig a reumatológiai megbetegedések területe és a szemészet. Csepelen ugyanis az országos átlagnál sokkal több a mozgásszervi beteg. Sokan több évtizeden át erős fizikai munkát végeztek a Csepel Művekben. A szemészeti ellátást pedig azért kell bővíteni, mert a városrészben egyre több a nyugdíjas, akik közül mind többen szorulnak ilyen ellátásra. 

Mégis lesz új állomás?

A csepeli mentőállomáson három, felújításra szoruló mentőautó van. Az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy valamelyik elromlott. Csepelnek nincs pénze új mentőautóra – mondta Horváth Gyula alpolgármester. A kerület felajánlott egy másik épületet az Országos Mentőszolgálatnak, abban az esetben, ha az új mentőállomást ők szerelik fel. A mentőszolgálatnál nem tudták megmondani, hogy élnek-e a lehetőséggel.

  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!