Hírek

2005.02.21. 07:00

Tovább zakatol az Omega

Az Omegán legalább két nemzedék felnőtt. Kóbor ma is táncolva szeli át a színpadot, mint négy évtizeddel ezelőtt.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="219"] Harminc éve: Molnár György, Mihály Tamás, Debreceni Ferenc (középen), Benkő László, Kóbor János
[/caption]Az Omegáról vaskos könyvet megtöltenének a történetek, ám most csak emlékmorzsákról beszélgettünk. Például ki gondolta 1962-ben, hogy a gimnáziumokból összeverbuvált srácok a mai napig zenélnek, és a csúcson lesznek? A Várbéli játszóhely gondnoka szólt a srácoknak, hogy egy jó hangzású név kellene. A legközelebbi fellépésre már elkeresztelték őket Omegának.

Az őszi stadionbeli koncerten azt gondolták a rajongók, Kóbor kedves gesztusa, amikor azt ígérte: „Visszajövünk!”. De nem, valóban turnéra indulnak, sőt az országhatárt is átlépik. Talán mára már nem is hazai csapat az Omega, ha az a Palma De Mallorca-i éjszaka másként végződik. Arról vitatkoztak, felszálljanak-e a reggel hazafelé induló repülőgépre vagy sem?  A pezsgősvödörbe dobált igen-nem papírok döntöttek. Kettővel többen szavaztak a hazatérésre Londonban készült az Omega első nagylemeze. Szinte a repülőgépről rángatták le a csapatot, és lökték be a hazai stúdióba, hogy készítsenek lemezt. Milyen ciki lenne, ha az angol lemez jelenne meg előbb.

A tiltás éveiben a szerencse is segített az Omegának, állítja Benkő László, a csapat főnöke.  A hanglemezgyár urai két évig szóba sem álltak velük. A VIT (Világ Ifjúsági Találkozó) akkoriban nagy cécó volt. Meghívták a fiúkat is, és százezer lemezt is megrendeltek az alkalomra. Az Omegának volt lemeze, igaz, szinte késsel, ollóval vágták össze, meséli Benkő. Ugyanis a koncerteket két riportermagnóval rögzítették. Ezért lett Élő Omega a lemez címe. Ám lemezborítóra nem volt pénz. Laci összefutott régi ismerősével, a sárisápi anyagbeszerzővel. A tsz melléküzemága fóliázással foglalkozott. Nos, azon  a tavaszon mindenki az Omega-lemezt fóliázta. Mára már a lemezbörzén ilyen ép borítóért ezer eurót is megadnak a gyűjtők.

Benkő azt mondja, az NDK-nak is köszönhetik az életben maradásukat. Meghívták a csapatot és egész Németországot végigzenélték. Tavasszal végigjárják a hazai nagyvárosokat, külföldre utaznak, és már csak az a kérdés: lesz-e új Omega-lemez? Benkő kissé titokzatosan annyit mond: remélhetőleg lesz.

Az Omega ötösfogata

Kóbor János (61) (Mecky) – ének

Mihály Tamás (57) (Misi) – basszusgitár, ének

Debreceni Ferenc (55) (Ciki) – Dob

Molnár György (56) (Elefánt) – gitár

Benkő László (61) (Laci) – billentyű, ének

A legek együttese

1973: Peter Hauke felfedezte az Omegát, és három évre a Bellaphon exkluzív szerződést kötött velük. Az Omega a legsikeresebb keleti együttes lett Nyugat-Európában.

Az első beatlemez: Trombitás Frédi.

Az első képzőművész tervezte lemezborító: Szász Endre.

A legnagyobb példányszámban eladott hazai rocklemez: Gammapolis.

A legnagyobb példányszámú magyar rocklemez külföldön: Időrabló (Time Robber).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!