Hírek

2005.02.19. 00:28

Újra szól az ódon hangszer

Budapest az ódon zongorák igazi kincsesbányája. Van egy műhely Erzsébetvárosban, ahol a darabokban lévő hangszerekbe is életet lehelnek.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Müller György munkatársával mindennap a családi műhelyben dolgozik. Igazi remekművek kerülnek ki kezeik alól.
[/caption]Ami Müller György zongorarestaurátor Rákóczi úti műhelyében történik, az szinte hihetetlen. A helyiségekben évszázados hangszerek darabokban. Képtelenség, hogy ezeken még valaha is muzsikálni fog valaki. Pedig fog. Müller György a hallban vadonatújan csillogó zongorára mutat. Ez is olyan állapotban volt pár hónapja.

Igazi céhműhely Müller György birodalma. Minden egyes darab egyenként készül, és mindhez egyenként gyártják le az alkatrészeket. Van, amikor csak a vas marad meg az eredeti hangszerből. Mintha teljesen új zongora kerülne ki a mesteremberek keze alól. Hangzása, külleme azonban megegyezik a száz évvel ezelőttivel. Akár négy hónapig is dolgoznak egyetlen darabon. Épp ezért a zongora- restaurálás nem olcsó, 1-1,2 millió forintba is kerülhet a munka. Mégis, aki új hangszert szeretne, sokkal olcsóbban megúszhatja egy régi darab restaurálásával. A futószalagról lekerülő minőségi zongorák árai három-négymillió forintnál kezdődnek. Japánban állítólag kétpercenként készül el egy hangszer. Mülleréknél négy hónap alatt. Még a basszushúrokra is kézzel fonják rá a rezet. Igazi mesterművek készülnek itt.

Úri foglalkozásból asztalosmesterség

A Müller család igazi dinasztia. A műhelyt vezető Müller György már a negyedik generáció tagja. Még 1898-ban érkezett a Magyar Királyi Operaház meghívására idősebb Müller Rezső. Müller László azt mondja, sokkal könnyebb dolga volt neki is, meg a felmenőinek a pályán. Ahogy öregedtek a budapesti zongorák, úgy vált egyre nehezebb fizikai munkává a zongorarestaurálás. Édesapja rendszeres megrendelője volt Kodály Zoltán, Bartók Béla, sőt Horthy Miklós is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!