Hírek

2005.02.03. 00:00

Városházi magánvagyonok

Kisautók, sportcsónakok is szerepelnek a városvezetők vagyonnyilatkozataiban. Van, aki ötven négyzetméteren él, szolid körülmények között.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="104"] Szolnoki Andrea, Demszky Gábor főpolgármester (középen) és Atkári János áll a vagyonbevallás képzeletbeli dobogóján
[/caption]Nem sokat változott a budapesti városvezetők anyagi helyzete egy év alatt.

Demszky Gábor főpolgármester gazdagabb lett egy horvátországi 25 négyzetméteres istállóval. Főpolgármesteri fizetésén túl mindössze 595 ezer forint bevételre tett szert. Ennyiért adott bérbe ingatlant tavaly áprilistól október közepéig. Úgy tudjuk, nem horvátországi nyaralóját, hanem három budakeszi lakásának egyikét adta bérbe. Demszky bevallott még egy húszéves, rendszám nélküli Volkswagent is.

Helyettese, Vajda Pál vagyonnyilatkozata szerint puritán módon él egy 58 négyzetméteres XIII. kerületi lakásban. Ennek is csak a fele az övé. Vajda takarékos, hiszen 17,5 millió forintja van befektetési jegyben, 5,7 millió forintot tart még bankszámlán. Fizetése 630 ezer forint.

Atkári János adóügyi főpolgármester-helyettesnek két háza van, a III. és a XII. kerületben. Egy üdülője Kismaroson, ezt ajándékba kapta. Atkári két sportcsónakot is tart, és van egy háromezer kötetes könyvtára. Nyugdíjpénztárban 10,2 millió forint megtakarítással rendelkezik. Viszont 3,5 millió forinttal tartozik.

Szolnoki Andrea jobban be tudja osztani a pénzt, ugyanis 33 millió forintot tart takarékbetétben. Egy 113 négyzetméteres lakása is van, de úgy tudjuk, hogy egy II. kerületi, 130 négyzetméteres házban lakik, és balatonszemesi üdülőjében nyaral.

Kisautók Schifferéknél

Schiffer János kulturális főpolgármester-helyettes bevallásában olvastuk a legkülönösebb vagyontárgyat. A politikus több mint negyven éve kisautókat gyűjt. Körülbelül ezer darabot tart vitrinjeiben. Pontos számukat ő maga sem tudja. Külföldi útjairól rendszerint mindig gazdagítja gyüjteményét. Kedveli még a festményeket is. Amúgy egy 190 négyzetméteres házban lakik. Tizenegy éves Saabbal jár, ha nem a szolgálati kocsit használja. Majdnem ötmillió forint megtakarítása van.

Bakonyi tele adóssággal

Legtöbb adóssága Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettesnek van. Banknak 4,2, magánszemélyeknek 15 millió forinttal tartozik. Igaz, elég jól keres, városházi fizetésén túl 576 ezer forintot kap az Országgyűléstől. Biztosítási kötvényben tíz, takarékbetétben 5,3, készpénzben kétmillió forint a megtakarítása. Egy 107 négyzetméteres lakásban lakik, amelyhez egy 39 négyzetméteres garázs és egy 592 négyzetméteres telek is tartozik. Van még egy nyaralója is Balatonfenyvesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!