Hírek

2005.03.25. 08:30

Federer és Sarapova a trónon

A világelső Roger Federer és a wimbledoni bajnok, Marija Sarapova egyaránt három kitüntetést zsebelt be az elmúlt esztendő legjobb teniszezőit köszöntő díjkiosztó gálán.

Árvay Sándor

Miami előkelő Four Seasons szállodájában közösen ünnepelt kedden éjszaka a férfi és női profi játékosokat tömörítő ATP és WTA. A két világszervezet a versenyzők és a szurkolók szavazatai alapján 19 díjat osztott ki. A férfiaknál Federer megkoronázásához kétség sem fért, hiszen 2004-ben szinte minden nyerhető trófeát elhódított: 11 tornagyőzelem, közte három Grand Slam-elsőség, s az év végi Masters világbajnoki cím került a tökéletes svájci birtokába. Ráadásként érkezett most az Év játékosa és a Sportszerűségi díj, valamint a szurkolói szavazás legjobbjának járó kitüntetés.
A hölgyeknél a négy jelölt bármelyike trónra léphetett volna, hiszen Davenport 1998 és 2001 után harmadjára végzett az élen az év végi világrangsorban, Henin-Hardenne ausztrál bajnoki címet és olimpiai aranyat nyert tavaly, Kuznyecova a US Open, Miszkina pedig a Roland Garros szupertornáján feszített. A szavazók mégis Marija Sarapovát emelték a trónra – nem alaptalanul, hiszen Wimbledon bajnoka, s az év végi világbajnokság nyertese volt. A 17 esztendős orosz szépség megkapta még a legtöbbet fejlődött játékosnak járó díjat, s ő volt az elmúlt idényben a szurkolók kedvence is.
A férfiaknál a vizet fakasztó szerváiról elhíresült, svéd Joachim Johansson volt a legtöbbet fejlődött teniszező, a sztárok közé berobbanó újoncok közül a német Florian Mayer (21 éves), illetve a moszkvai születésű, francia Tatiana Golovin (17) kapott elismerést. A nagy visszatérők sorában a sérülés miatt újrakezdeni kényszerülő német Tommy Haas és a volt világelső, amerikai Serena Williams erőfeszítéseit honorálták. Párosban a Knowles–Nestor (bahamai, kanadai) férfiduó és a Ruano Pascual– Suarez (spanyol, argentin) egység volt az év legjobbja.

Temesvári Andrea díjai

A magyarok közül most senkié nem, korábban is csak egyetlen játékos neve szerepelt a kitüntetettek között. Temesvári Andrea 1983-an a legtöbbet fejlődött profi teniszező címet, 1989-ben pedig a nagy visszatérőnek járó kitüntetést kapta meg. Tizenhét esztendősen az amerikai salakpályás bajnokság megnyerésével a világranglista 7. helyéig is eljutott, később sérülései miatt sokat kihagyott, de ismét viszszaverekedte magát a Top-25 közé. Martina Navratilova társaként bajnoki címet nyert a párizsi Grand Slam-tornán. Pályafutása során 1 162 635 dollárt keresett. Tavaly decemberig a magyar Federation Kupa-csapat kapitánya volt. Budapesten él, három gyermek édesanyja.

Marija Sarapova

Született: 1987. április 19., Nyagan (Szibéria)

Lakóhely: Bradenton (Florida)

Magasság/testsúly: 183 cm/59 kg

Év végi WTA-rangsor: 2002: 186., 2003: 32., 2004: 4.

Tornagyőzelem, egyes/páros: 9/3

Pénzdíjak: 3320545 dollár

Lakóhely: Bradenton (Florida)

Magasság/testsúly: 183 cm/59 kg

Év végi WTA-rangsor: 2002: 186., 2003: 32., 2004: 4.

Tornagyőzelem, egyes/páros: 9/3

Pénzdíjak: 3320545 dollár -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!