Hírek

2005.03.07. 00:00

Tíz százalék a Fidesz előnye

BAMA

A felmérés

Az alapfokú végzettségűek inkább az MSZP-t támogatják
A megkérdezettek iskolai végzettség szerinti megoszlását vizsgálva megállapítható, hogy a Fideszt és az MDF-et közel azonos arányban támogatják a különböző végzettségűek. Az MSZP-nél az alapfokú végzettségűek aránya 14,2%, míg a Fidesznél ez az arány csaknem a fele, 7,7%. A középfokú végzettségűek aránya kiegyenlített a két párt között (58%), az SZDSZ szavazótáborában azonban csak 50%-ot képviselnek. A március első hetében mért adatok szerint az SZDSZ-szavazók között többen vannak a felsőfokú végzettségűek, mint a Fidesz és az MSZP szavazótáborában, arányuk 43%, míg a Fidesz esetében 35%, az MSZP-nél pedig 28%. A bizonytalanok között mérésünk szerint a középfokú végzettséggel rendelkezők voltak a legtöbben. Azok között, akik nem mennének el szavazni, 70% középfokú végzettséggel rendelkezik és csak 13% a felsőfokú végzettségűek aránya.

Titkos ügynökök múltjáról és gazdák jelenéről szólt a hét
Az elmúlt időszak belpolitikai eseményeit a gazdatüntetés és az ügynökbotrányok sorozata uralta. Mindkettő hatással lehetett a kormány és az ellenzék, illetve a pártok népszerűségére. A gazdákkal folytatott tárgyalások elhúzódása, a tüntetésen részt vevők kitartása, illetve a minisztérium tájékoztatásában tapasztalható zavarok nem használtak a szocialisták népszerűségének. Ezzel szemben egyes ellenzéki politikusok megjelenése a gazdák között a jobboldal pozícióit rontotta. Az ügynöktörvény módosítása körüli vitáknak, az újabb listák nyilvánosságra hozásának hatása nehezen megítélhető. Az engedély nélkül közzétett névsorok látszólag a kormány malmára hajtják a vizet azzal, hogy elterelik a figyelmet a gazdasági gondokról és a gazdatüntetésről. Nem tudni azonban, hogy a listák az ellenzék és a papság soraiban hány személyt érintenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!