Hírek

2005.04.15. 00:00

Asszonyháború Pécelen

A tét egy péceli lakás. Varga Lászlóné követeli: Berki Beáta költözzön ki az önkormányzati otthonból. Az előbbi a főbérlő, a másik viszont a bérlemény lakóját ápolta hosszabb ideig.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Varga Lászlóné Emma (jobbra) azt kiabálta Berki Beának, aki nem volt hajlandó egy felvételen szerepelni vele, hogy tűnjön el a lakásból
[/caption]– Megölted a Lacit! – sikoltja a fiatal nő. – Pusztulj innen! – Méghogy én? – ordítja az idősebbik. – Te loptad ki neki még a szemét is! Takarodj a lakásomból! A két asszony már-már egymás torkának ugrik. Körülöttük vagy öt-hat nő hadonászik, mindegyikük mondja a magáét. Ki tudja, mikor csitulna el a hangzavar, ha be nem állítana a házba egy középkorú férfi. Hirtelen csönd lesz: Burai Jánosnak (44) tekintélye van a péceli romák körében. Nem véletlenül lett kisebbségi képviselő. – Üljünk le szépen, kulturált emberek módjára – terelgeti az újságírókat az asztal felé. Töviről hegyire ismeri az ügyet. Kacifántos történet. Az ötvennégy négyzetméteres, önkormányzati lakás főbérlője Varga Lászlóné. Férjétől már régebben elvált, de az nem mozdult a lakásból. Nem volt hova mennie. – Veszekedtek, verekedtek, botrány volt állandóan – meséli a szomszédban lakó Kléner Gyuláné (72). Vargáné tavaly novemberben hosszabb időre Pécsre utazott műtétre. Távollétében a férfihoz odaköltözött kisfiával egy fiatal, roma nő, Berki Beáta (23). Lakhatásért gondoskodott a súlyos  cukor- és szívbeteg emberről. – Szépen gondját viselte, az már igaz – mondja a szomszéd. – A hangoskodás is abbamaradt.

A férfi márciusban meghalt, a lány ott maradt a lakásban a kétéves gyerekkel. Bejelentetlenül. Varga Lászlóné most hazajött, és követeli a lakást. A lány úgyszintén, mondván, ő használta a bérleményt, ápolta lakóját. – Mindenkinek megvan a maga igazsága – sóhajt a békítőnek jött kisebbségi képviselő. – Az önkormányzat fog dönteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!