Hírek

2005.04.20. 06:20

Az amerikai elnök oroszországi útikalauza

Bombafenyegetés miatt a Hotel Renaissance helyett az amerikai nagykövet rezidenciáján száll meg Moszkvában az amerikai külügyminiszter.

Csák Elemér

Condoleezza Rice útjának fő célja az, hogy előkészítse George
W. Bush elnök moszkvai részvételét a Győzelem napi ünnepségeken. Ez a feladat azonban szorosan összefügg a két ország viszonyának tisztázásához. Az amerikai külügyminiszter – a The Washington Times szerint – orosz rulettet jászik, ami szerencsés esetben nagyon nyerő, de végzetes is lehet.

Indulása előtt Rice hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok együttműködésre törekszik Moszkvával. Nyugtalanítja ugyanakkor az, hogy – elődje szavaival – „Oroszország eltávolodott a demokráciától”. Kérdés, hogy Rice miként adja el washingtoni főnöke elvárásait a szabadságjogok tekintetében. Ha a védelmi-gazdasági együttműködés elmélyítésének ígéretével igyekszik rávezetni vendéglátóit a demokratikus átalakulás meggyorsítására, Vlagyimir Putyin orosz elnök aligha mond nemet. A kereskedelmi-energetikai kérdések nem függnek össze szorosan a demokráciával, de a közös érdekek ezeken a fontos területeken „erősítik a szabad piaci elven működő társadalmat” – írja a Vremja Novosztyej.

Rice kijelentései a demokráciáról nem jelentik azt, hogy a Bush-kormányzat „héja”-szerepet játszik a Kreml irányában. Ha Bush elnök héja, akkor Rice inkább galamb, aki az elnök útikalauza lehet ahhoz, hogy eligazodjon Oroszországban – mutat rá a The Washington Post.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!