Hírek

2005.04.09. 00:00

Ketyeg az érettségibomba?

Az oktatási miniszter módosíthatja egyes szakok keretszámait az idén vizsgázók javára, ha a felvételi eredmény a korábban érettségizőknek kedvezne.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="307"] Magyar Bálint oktatási minisztertől is függ, hogy ősztől hányan ülnek az egyetemek padsoraiban
[/caption]A kormány módosította a felsőoktatási felvételirendeletet: ennek értelmében az oktatási miniszter bővítheti egyes szakok felvételi keretszámait, ha az idén érettségiző felvételizőket hátrányosan érintené a megváltozott pontszámítás a korábban vizsgázókkal szemben.

Magyar Bálint oktatási miniszter lapunknak leszögezte, a módosítás épphogy nem hátrányt teremt, hanem pluszlehetőséget ad. A felvételi összkeretszám – ez az államilag támogatott képzésben 62 ezer helyet jelent – ugyanakkor nem bővül, a tárcavezető a ponthatárok meghúzása után maradó szabad helyekkel gazdálkodhat majd. Hogy a korrekció pontosan melyik intézmények mely szakjait érintheti, arról a miniszter egyelőre nem közölt részleteket, mondván, ez majd a felvételik után derül ki.

A konkrétumokat hiányolja a rendeletmódosításból Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője: szerinte a szakminisztert „abszolút uralkodóhoz teheti hasonlatossá” az egyes hallgatók sorsáról döntő jogkör. A politikus úgy véli, a rendeletmódosítás „gumiszabály”, mely lehetőséget ad a miniszternek, de valós kötelezettséget nem támaszt. Ráadásul csak az emelt szinten érettségizőkre gondol, a középszinten vizsgázókra nem.

Két érdekvédelmi szervezet már korábban az Alkotmánybírósághoz fordult azzal, hogy a jelenlegi felvételi rendszer a korábban érettségizőknek kedvez. Márkus Zsuzsa, a beadványt jegyző Tüskevár Országos Szülői Egyesület vezetője szerint a rendeletmódosítás nem szünteti meg az esélyegyenlőtlenséget. A vizsgák kezdetéig alig három hét maradt, így nemigen várható, hogy az ügyben a viszonyokat jelentősen megváltoztató döntés születik.

Többletpontot jelenthet az emelt szintű vizsga

Idéntől az érettségi egyúttal a felvételi is: a diákok közép- és emelt szinten adhatnak számot tudásukról. Az intézmények többsége nem követeli meg az emelt szintű vizsgát, a nehezebb megmérettetés azonban pluszpontokat hozhat a konyhára. Az emelt szintű vizsgával járó többletpontokért a korábban érettségizőknek mindössze a vizsgaszint harmadát kell teljesíteniük. Míg az idén vizsgázók teljesítményéből százalékos módszerrel számolják a felvételi pontokat, addig a korábban vizsgát tevők érettségijegyüknek megfelelő maximumot kapják meg – így más felvételi pontszámot érhet egy idei és egy tavalyi jeles.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!