Hírek

2005.04.09. 07:55

Miben jobb eladósodni?

Az államilag támogatott devizahitel használt vagy új lakás vásárlására, illetve új lakás építéséhez fordítható. Aki azonban forintban kapja a fizetését, jobb, ha odafigyel, miben adósodik el.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Akik kevésbé kedvelik a kockázatokat, azok a lakásuk építéséhez inkább Fészekrakó forinthitelt igényeljenek!
[/caption]Ha Budapest külső kerületeiben vesz valaki egy 50 négyzetméteres lakást, az mintegy 10 millió forintot fizet érte. Ha van a családnak két gyereke, s vállalnak egy harmadikat is, akkor 2,4 millió forintnyi úgynevezett szocpol jár nekik.

A lakástakarékpénztári lehetőséget is kihasználva mintegy 1,5 millió forintot tehetnek hozzá, és ha sikerül munkahelyi támogatást is szerezni, meg van némi saját pénzük, máris megvan a lakás árának a fele. A másik feléhez azonban mindenképpen hitelre van szükség. Az idén februárban indult Fészekrakó program keretében állami támogatással és garanciával is felvehető kölcsön.

Ám itt egy újabb választási lehetőség: forintban vagy devizában kérjük-e? A közgazdászok szerint Magyarországon már harmadik éve azért érdemesebb devizában eladósodni, mint forintban, mert ha euróban – vagy Magyarországon jellemzően még svájci frankban – vesszük fel a hitelt, akkor belép az úgynevezett árfolyamnyereség. Ezt akkor kapjuk, ha kevesebb forintért több devizát vásárolhatunk. De persze történhet ez fordítva is. Továbbá még inkább azért éri meg a devizahitel, mert kamatai jellemzően alacsonyabbak a forinthitel-kamatoknál. Ám – és íme megint egy bizonytalansági tényező – változóak.

Támogatással már négy bank kínálja

A Magyar Külkereskedelmi Bank, majd a Raffeisen Bank, az Erste Bank után a héten az Inter-Európa Bank is bejelentette, hogy kialakította devizahitel ajánlatát fészekrakós változatban is. Ám aki nem igazán figyeli a pénzvilág híreit, és előre szereti tudni, mennyit kell törlesztenie, az maradjon a forinthitelnél!Főként, ha jogosult a Fészekrakó program kedvezményes hitelfelvételre. Mindenki másnak azonban érdemesebb a devizahitel-konstrukciókat megszemlélnie. Ezt igazolja az élet is, hiszen először az autópiacon, majd a lakáshiteleknél, sőt a személyi kölcsönöknél is kezdi kiszorítani a devizahitel a forinthitelt.

fizetését, jobb, ha odafigyel, miben adósodik el.

Kaszás Erzsébet Támogatással már négy bank kínálja A Magyar Külkereskedelmi Bank, majd a Raffeisen Bank, az Erste Bank után a héten az Inter-Európa Bank is bejelentette, hogy kialakította devizahitel ajánlatát fészekrakós változatban is. Ám aki nem igazán figyeli a pénzvilág híreit, és előre szereti tudni, mennyit kell törlesztenie, az maradjon a forinthitelnél!Főként, ha jogosult a Fészekrakó program kedvezményes hitelfelvételre. Mindenki másnak azonban érdemesebb a devizahitel-konstrukciókat megszemlélnie. Ezt igazolja az élet is, hiszen először az autópiacon, majd a lakáshiteleknél, sőt a személyi kölcsönöknél is kezdi kiszorítani a devizahitel a forinthitelt. Akik kevésbé kedvelik a kockázatokat, azok a lakásuk építéséhez inkább Fészekrakó forinthitelt igényeljenek! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!