Hírek

2005.04.12. 00:00

Műfordító a hegy remetéje

Címkék#Vélemény

Vatay Világi Norbert (35) saját bevallása szerint csak ritkán jön le a hegyről. Akkor is csak azért, mert a kutyájának, akihez szlovénül beszél, élelemre van szüksége.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="145"] A szentendrei Kőhegy lakója csak a kutyája miatt megy emberek közé
[/caption]A magyar mellett szlovénül, csehül, franciául, latinul és angolul beszél Vatay Világi Norbert.  A hajléktalan fiatalember egy éve vert gyökeret a szentendrei Kőhegyen. A településen sokan ismerik, beszélgetésünk első félórájában tucatnyi járókelő köszön neki. A helybeliek segítik Norbertet. Van, aki csak meghívja egy pofa sörre, de olyan is akadt, aki beengedte őt hétvégi házába, mert a fiatalember sátra szétszakadt. Télen is a Kőhegyen húzta meg magát. Azt mondja, hálózsákja megvédte őt a fagyoktól.

Norbert az egykori Csehszlovákiában született, majd Szlovéniában élt. Részt vett a boszniai háborúban, ahol megsebesült. Ezért havonta 59 dollár, azaz tizenkét ezer forint juttatást kap. A harcok után szinte egész Európát bejárta. Volt, ahol több évet is eltöltött, így sikerült nyelveket tanulnia. Most például az egyiptomi őskeresztény, kopt nyelvet tanulmányozza. Emellett verseket, prózákat ír. Folyóiratokban, szépirodalmi kiadványokban már több műve is megjelent.
A sebesülése miatt kapott járulék mellé főként vallási témájú szövegek fordításaiból keresi kenyerét. Azaz nem a sajátját, hanem Porosét, a kutyájáét. Pénze nagy részét ugyanis az ebre költi. Szlovéniából származik  a kutya, hát szlovánül beszél hozzá.

– Engem eltart az erdő – meséli Norbert. – Annyi gombát gyűjtöttem, hogy egy évig is ehetem. Az otthontalan fiatalember egykor szerveradminisztrátorként dolgozott. Ma már nem talál munkát. Azt mondja, egyre nehezebb álláshoz jutni. Pedig azt tervezi, hogy Szentendrén marad. A hely szelleme miatt.

Sok a felsőfokú végzettségű az utcán élők között

A Menhely Alapítvány adatai szerint a fővárosban nyolcezren élnek az utcán, illetve átmeneti szállókon. A szervezet nyelvtudásra vonatkozóan nem készít felmérést, ám iskolai végzettségre igen. Statisztikájukból kiderül, a hajléktalanoknak csak öt százaléka nem rendelkezik még általános iskolai végzettséggel sem. Többségüknek azonban szakmája, érettségije, négy-öt százalékuknak pedig diplomája van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!