Hírek

2005.04.13. 08:45

Tíz lépésben alakult ki a földi élet

A közmegegyezés szerint a huszadik század a fizika évszázada volt. A huszonegyedik pedig a biológiáé lesz. Érdemes számba venni, melyek azok a lépcsőfokok, amelyek az emberi létig elvezettek.

Tornai Szabolcs

A tudomány valamennyi ága elképesztő ütemben fejlődik. A kutatók feltárták ugyan az élet kialakulásának folyamatát, de az élet eredete rejtély. Mesterségesen még senkinek sem sikerült életet létrehoznia. Ellenben ismeretesek azok a feltételrendszerek, amelyek az élet megjelenését lehetővé tették. És persze azok a hatalmas biológiai ugrások is, amelyek a legelső élőlényektől, a baktériumoktól és a kékmoszatoktól az öntudattal bíró emberig elvezettek. Az élet tíz legnagyobb „találmányát” soroljuk fel a következőkben.

1. Többsejtűség
Az első nagy ugrás az volt, amikor a prokariótákból (baktériumok, kékmoszatok) létrejöttek az eukariták (sejtmaggal rendelkező élőlények). Mai képviselőik például a szivacsok. Ezután a sejtek már nem versengenek egymással, hanem együttműködést folytatnak a nagyobb egység érdekében.

2. Szem
Az első szemek 543 millió évvel ezelőtt alakultak ki az úgynevezett trilobitáknál. Az ő szemük a mai rovarokéhoz volt hasonló. Egyes becslések szerint a fényérzékeny sejtek csupán félmillió év alatt fejlődtek látószervvé. Egyetlen szemből jöttek létre a szemek miriádjai.

3. Agy
A törzsfejlődés megkoronázásának tekintik. Az agy és az idegrendszer messzemenőkig összetettebb és kifinomultabb létezést tesz lehetővé, ami az érzelmi élet kialakulásának alapfeltétele. De ennek az az ára, hogy megjelenik a fájdalom, a félelem, egyszóval a szenvedés is.

4. Nyelv
Az emberi öntudat és beszéd, valamint az írás és az információtárolás az evolúció utolsó állomása. A nyelv révén az ember felül tud emelkedni merő biológiai létezésen.

5. Fotoszintézis
A növények szén-dioxidból és vízből napenergia felhasználásával szerves anyagot (cukrot) hoznak létre, s közben oxigént bocsátanak ki. A légköri oxigén alapfeltétele a többsejtű élőlények létrejöttének. Minden földi életenergia forrása közvetlenül vagy közvetetten a fotoszintézis.

6. Nemiség
Számos faj él, amely nem szexuális úton szaporodik. De számukat jóval meghaladják azok a fajok, amelyek szexuálisan szaporodnak. A szex a változatosság alapja. A változatosság pedig a jobb alkalmazkodóképesség alapja.

7. Halál
Nélküle nincsen élet. A halál szab határt az életnek. A halhatatlanság biológiai és filozófiai képtelenség.

8. Élősködés
Az élősdi életformák a legsikeresebb organizmusok (szervezetek) közé tartoznak. A parazita és a gazdaszervezet ősrégi harca az egyik legnagyobb hajtóerő az evolúcióban. Parányi méretük ellenére a paraziták óriási hatást gyakorolnak az életjelenségekre.

9. Szuperorganizmusok
Az emberi társalom vagy egyes fajok, így például a hangyák, termeszek, méhek társadma úgynevezett szuperorganizmus. Sokak szerint az élő szervezetek, így az emberi szervezet is ilyen.

10. Szimbiózis
Az élőlények legnagyobb része és a növények kilencven százaléka szimbiózisban (élettársulásban) él. És egyetlen állat sincs, beleértve az embert is, amely a szervezetében munkálkodó baktériumok nélkül életben maradhatna. Minden mindennel összefügg.

Az élet mérföldkövei

A Föld kora 4,5 milliárd év

A legidősebb kőzetek 3,8 milliárd év

Az első élőlények 3,5 milliárd év

Az oxigénlégkör 2 milliárd év

Többsejtű állatok 600 millió év

Halak 530 millió év

Dinoszauruszok 230 millió év

Homo sapiens 400 ezer év

A legidősebb kőzetek 3,8 milliárd év

Az első élőlények 3,5 milliárd év

Az oxigénlégkör 2 milliárd év

Többsejtű állatok 600 millió év

Halak 530 millió év

Dinoszauruszok 230 millió év

Homo sapiens 400 ezer év

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!