Hírek

2005.06.17. 00:00

Argentin csillagvizsgáló

Biztos az argentin futball magyar rajongói közül sokan eljátszottak már azzal a gondolattal: milyenek is lehetnek a méltán világhírű csillagok közelről. Utánajártam a kölni mérkőzésük után.

Dénes Tamás (Lipcse)

Talán senkit sem lepek meg: a Konföderációs Kupára érkezett argentin játékosok többsége egyáltalán nem égimeszelő. A magam százhetvenvalahány centijével a többségnél magasabb voltam. Pontosabban: a csatárok és a középpályások legfeljebb középtermetűek, nem gladiátor külleműek. Közelről kifejezetten egyszerű, közvetlen srácok. Akadt közöttük, aki a jól bevált módszerrel vélhetően néma mobiltelefonjába beszélve vonult el a rá váró újságírók előtt, de a többség leállt cseverészni. Az otthon egyik legismertebb játékos, Javier Saviola (becevén El Conejo, a Nyúl) mosolyogva válaszolt az őt faggatóknak, még arra is kitért, hogy bizony igaz a hír, egyre közelebb van ahhoz, hogy az Atlético Madridhoz szerződjön. Alkalmasint nem egyedül: szerdai éktársa, Galletti is oda tart. Jött ,,Pupi” Zanetti, az Inter csapatkapitánya, és azon lelkendezett a Gazzetta dello Sportot képviselő kolléganőnek, hogy a kék-feketék végre újra nyertek valamit, övék lett az Olasz Kupa.

Panasz nem lehet a befutott, éves megközelítésben dollármilliókat kereső sztárokra, emberien viselkedtek a Müngersdorfer-stadion alagsorában. Tévez, a brazil Corinthians játékosa olyan szegénységben nőtt fel, hogy még saját ágya sem mindig volt, ha nem is feltétlenül viruló szellemiségű, ám nagyon udvarias, készséges fickó. Akárcsak a mindenki által csak Románként emlegetett – s egyébként a Tunézia elleni meccs emberének választott – Riquelme is, aki különösen arról beszélt szívesen, hogy mostanában milyen jó passzban van. Amióta Európában játszik, még nem mentek ilyen jól a dolgai. A legnagyobb csődület Juanpit, azaz Sorint vette körül. Az Olaszországban, Brazíliában Franciaországban és Spanyolországban is légióskodott ballábas játékos négy nyelven nyilatkozott.

Kikívánkozik belőlem, hogy az argentin játékosok egy része nagyon fontosnak tartja, hogy minél hamarabb megtanulja légiósállomása országának nyelvét. Gabriel ,,Gaby” Heinze, a társaságból angolul legjobban beszélő futballista szokta volt mondani: „ahhoz, hogy befogadjanak az új csapattársaid, meg kell tanulnod a nyelvüket. Egyébként is, csak úgy tudsz kommunikálni velük.” Ő mondhatja: csak rövid ideig játszott Spanyolországban, évek óta franciák, majd angolok között él.

Muszáj kitérnem arra is, milyen polémia veszi körül még mindig a német válogatottat. A szerdán, lapzártánk után véget ért mérkőzés (Németország– Ausztrália 4-3) kapcsán Jürgen Klinsmann elismerte, hogy a védelem sokat hibázott, de láthatóan megkönnyebbülten ünnepelte a győzelmet. A sajtó már nem ilyen megbocsátó a három kapott gól után: Kahn, Friedrich, s főleg Huth rettenetes kritikákat kapott. Egyébként tényleg úgy tűnik, hogy a korábban erős vár falai rogyadoznak. A Bild és a Kicker főleg Podolskit és Deislert ünnepelte, utóbbi még tíz percet sem játszott, de az alatt tényleg jól mozgott.

E sorokat egyébként Lipcséből írom, várjuk az esti (lapzártánk után véget érő) Brazília–Görögország mérkőzést. Budapesten több a futballszurkoló, itt „csak” tízezren mentek ki a brazilok szerdai edzésére. Igaz, százak várták elsősorban Ronaldinhót és társait a belvárosi Marriottban, amely természetesen telt házat jelentett a világbajnokok érkezése után. A mérkőzést egyébként az NDK-s időkből ránk maradt – azóta persze többször felújított – Zentralstadionban rendezik. Főbejárata úgy néz ki, mint egy vérbeli pártházé húsz, harminc, negyven vagy ötven évvel ezelőtt. A szoborpark ugyancsak a múltra emlékeztet, de kit érdekel a környezet, amikor a tartalom varázslatos: a brazilok játszanak…

A csoport, 1. forduló: Németország–Ausztrália 4-3 (2-2)

Frankfurt, 48 500 néző,

vezette: Amarilla (paraguayi).

gólok: Kuranyi (17.), Mertesacker (23.), Ballack (60., 11-esből), Podolski (88.), illetve Skoko (21.), Aloisi (31., 91.)

B csoport, 1. forduló

Mexikó–Japán 2-1 (1-1)

Hannover, 34 800 néző,

vezette: Breeze (ausztrál).

gólok: Zinha (39.), Fonseca (64.), illetve Janagiszava (12.).

Frankfurt, 48 500 néző,

vezette: Amarilla (paraguayi).

gólok: Kuranyi (17.), Mertesacker (23.), Ballack (60., 11-esből), Podolski (88.), illetve Skoko (21.), Aloisi (31., 91.)

B csoport, 1. forduló

Mexikó–Japán 2-1 (1-1)

Hannover, 34 800 néző,

vezette: Breeze (ausztrál).

gólok: Zinha (39.), Fonseca (64.), illetve Janagiszava (12.). -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!