Hírek

2005.06.11. 06:50

Gordon Strachan másodszorra vállalta

Személyes okokra hivatkozva, öt sikeres esztendő után fordított hátat a Celticnek Martin O’Neill. A glasgow-i klub a skót futball- legendát, Gordon Strachant szerződtette a helyére.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="94"] Gordon Strachan a jövőben a Celticnél irányíthat
[/caption]Felemás szezont zárt a Celtic Glasgow. A csapat megnyerte a skót kupát, indulhat a Bajnokok Ligájában, ugyanakkor az utolsó percekben kapott gólokkal elbukta a bajnoki címet. Az utolsó forduló után a csapat menedzsere, Martin O’Neill, aki öt esztendő alatt hét trófeát nyert a Celtic-kel, bejelentette: megválik a klubtól. Az egykori nottinghami futballista előbb csak személyes okokra hivatkozott, ám később elmondta, feleségének, Geraldine-nak nyirokcsomó-daganata van. Az ő ápolása fontosabb a futballnál. Jellemző a tőlünk távoli futballviszonyokra, hogy a menedzser elnézést kért a klubtól és a szurkolóktól, hogy a körülmények nem teszik lehetővé, hogy folytassa igencsak sikeres munkáját.

A bajnokság után, de még a kupadöntő előtt bejelentették, hogy Gordon Strachan lép Martin O’Neill örökébe. Érdekesség, hogy mielőtt a most távozó menedzsert annak idején szerződtették, már hívták Strachant a Celtichez. – Nem fogadtam el az ajánlatot, mert még nem voltam kész a feladatra. Most már minden rendben – mondja az új menedzser, Strachan, aki egy esztendőre szerződött a Celtichez, már akkor belefolyt a munkába, amikor O’Neill még hivatalban volt. Rengeteget beszélgettek a jövőről, mi több, szót is értettek egymással. Bizonyság rá, hogy a szerződés feltételeiben is elődje örökébe lépett, arról nem beszélve, hogy többször kijelentette: jó úton járt a csapat, nincs értelme csak azért változtatni a módszereken, mert új a menedzser.

Ami persze nem jelenti azt, hogy ne szeretné erősnek látni a Celticet. Közölte, hogy tárgyalásban áll a Newcastle-tól kölcsönkapott klasszissal, Craig Bellamyval, aki – Strachan kifejezésével élve – „roppant kedvezően” állt ahhoz, hogy maradjon. A dolgot nehezítheti, hogy a szabadon igazolható Bellamyt a Celticen kívül legalább négy-öt klub szeretné (a legerőteljesebben az Everton). Az is segítheti Strachan beilleszkedését, hogy mindent megtesz a lejárt szerződésű csapatkapitány, Jackie McNamara, valamint Neil Lennon maradásáért. – Mindketten okkal példaképek, ha itt vannak, minden lépésük csak jót tesz a klubnak – nyilatkozta. Nos, Lennon esetében már sikerrel járt, a középpályás marad, újabb egy évre aláírt. Várhatóan McNamarával se lesz gond, ám neki egyelőre más baja van, a Moldova elleni világbajnoki selejtezőn megsérült.

Gordon Strachan

Született: 1957. február 9. Klubjai játékosként: Dundee, Aberdeen, Man. United, Leeds, Coventry. Legnagyobb sikerei: KEK-győztes (1983), Szuper-kupa-győztes (1983), skót bajnok, skót kupagyőztes. Válogatottság: 50. Klubjai menedzserként: Coventry, Southampton, Celtic.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!