Hírek

2005.07.21. 00:00

A Crystal hálás Flatley zenéjének

Dalaik állandóan ott találhatók a hazai slágerlisták élén. A rádióban nincs szinte egyetlen kívánságműsor sem nélkülük, és koncertjeik is mindig telt házasak. A Crystalról igazán elmondható, hogy az elmúlt évek egyik legsikeresebb zenekara.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="308"] Kasza Gábor, Lajtai Kati és Kasza Tibor nem iszik előre a medve bőrére. Éppen ellenkezőleg: harmadik lemezük, a Trilógia bearanyozására koccintanak.
[/caption]– Nem mindig voltunk a sors kegyeltjei, elénk sem terítettek mindjárt bársonyszőnyeget – mondja Kasza Tibor, a Crystal vezetője. – Az alapítás még a gimiben kezdődött, a rövid életű  C. 2. 1. nevű zenekarunkkal. Gábor testvéremen és Lajtai Katin kívül még egy táncos srác is szerepelt ebben a popcsapatban. Én rapeltem, a dallamos refrént Kati énekelte, Gábor a háttérben szintizett. Azt hittük, hogy ezzel az együttessel megváltjuk a világot, s teljesen magunk alatt voltunk, amikor a kiadók azt mondták: gyerekek, ennek a produkciónak még érnie kell. Ma már tudjuk: igazuk volt.

Az első szárnypróbálgatás és az első kudarc után alaposan megváltozott a három fiatal zenei ízlése. Leginkább a világhírű táncos, Michael Flatley tánca alatt futó ír zene felé fordultak. A sikerre azonban még éveket kellett várniuk. Közben Kati neves énektanároknál tanult, Gábor és Tibor pedig saját stúdiót épített, amelyben dalokat és lemezeket készítettek különböző zenekaroknak. 1998 fordulópontot jelentett az életükben, Tibor egyik dalával lett első egy énekeslány a sztárkereső fesztiválon. A három barát ekkor alakította meg a Crystalt, amelynek már akkor megszületett az azóta híressé vált Két utazó című száma. Két évig azonban még mindig csupa elutasítást vágtak zsebre, amikor kiadót kerestek. Majd eljött a 2000-es év, a nagy kiugrás.

– Az egyik kiadó beleszeretett a hangomba, és szólólemezt akart készíteni velem – meséli Tibor. – Ekkor döntöttünk úgy a csapattal, hogy megmutatjuk a Két utazó című számunkat és a többi, asztalfiókban lévő, hasonló hangzásvilágú nótáinkat. Mivel Michael Flatley megashow-jával épp akkor látogatott Magyarországra, ez megnyitotta előttünk a kiadók kapuit.

A lemeztársaságok egyszeriben úgy döntöttek, a Crystal ír zenén nyugvó számaira is lehet igény, és elkezdtek versenyezni értünk. Teljesen álomszerű volt, nem is hittük el. Ott hevert előttünk három-négy szerződés, és válogathattunk. Még ebben az évben elkészült az első lemezünk, amelynek ugyan mi mást is adhattunk volna címül, mint azt, hogy Két utazó. Az első lemez megjelenése óta nem pártolt el tőlük a siker, amely Tibi véleménye szerint a zenekar éltető ereje. – Fontos a közönség visszajelzése, ez sarkall bennünket mindig újabb és újabb dolgok létrehozására – állítja. – Ha egyszer úgy éreznénk, hogy nem tudunk már megújulni, akkor abbahagynánk. Szerencsére mindhárom lemezünkkel sikerült újat alkotnunk.

Tibi és Kati nem csak kollégák és barátok voltak, 2002-ben szakadt vége évekig tartó kapcsolatuknak. – A szerelem még a gimiben kezdődött, és nyolc évig tartott – mondja. – A második lemezünk készítésekor szakítottunk, de azóta is igazi barátok maradtunk. Így még felhőtlenebb a kapcsolatunk. Mindhárman szeretjük és jól ismerjük egymást, ez a sikerünk legfontosabb titka.

Siker ide, siker oda, külföldön még kevesen ismerik a hazai sztáregyüttest. – Sokan próbálkoznak a magyar zenészek közül, több-kevesebb sikerrel – állítja. – Mi még nem kacsingattunk másfelé, úgy érezzük, idehaza is van még teendőnk. Vallom, hogy egy karriert csak úgy lehet felépíteni, ha ott él az ember, ahol sikert akar elérni. Mindhárman fiatalok vagyunk, van még időnk. Az is lehet, hogy egyszer csak úgy döntünk: nemcsak Magyarországot, hanem a világot is meghódítjuk – teszi hozzá nevetve.

Az együttes a legutóbb megjelent és már aranylemezes Trilógia című albumával járja az országot. Legközelebb pénteken Keszthelyen mutatják be, Budapesten pedig július 27-én este az Old Man’s klubban tartanak forró hangulatú koncertet. – Készülünk a Camponában rendezett szeptember 9-i szuperbulira, amelyen egy negyventagú szimfonikus zenekarral együtt adjuk elő dalainkat – mondja. – Ez a buli, akárcsak az augusztus 19-én Vácott, másnap a siófoki Beach House-on tervezett koncert, ingyenes lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!