Hírek

2005.07.09. 00:00

A remény csúcsértekezlete

Afrikai segélyprogramot fogadtak el a legfejlettebb országok vezetői. A klímaváltozásról később tanácskoznak.

Csák Elemér

A tervezettnél rövidebb ideig tartott, de döntésekkel zárult a G8 a skóciai Edinburghban.
A házigazda Tony Blair szerint az értekezlet sikeres volt. Afrika megsegítésére a gazdag országok 50 milliárd dolláros segélyt szavaztak meg. Emellett intézkedéseket tesznek az igazságos kereskedelem, a legszegényebbek adósságának leírása, az AIDS kezelése és a békefenntartó erők létszámának növelése érdekében. A megállapodás még nem jelenti a szegénység végét, de reményt ad arra, hogy megszűnjön a szegénység Afrikában – jelentette ki a brit kormányfő. A nyolcak és a részt vevő afrikai országok vezetői elhatározták, hogy hatékony államigazgatási rendszert hoznak létre azokban az afrikai államokban, ahol a politikai rend még nem szilárdult meg.
A másik napirendi ponttal, az általános felmelegedéssel kapcsolatban Tony Blair bejelentette: a G8 november 1-jén ül össze Nagy-Britanniában a klímaváltozás problémájának megvitatására. A szembenállás ezúttal is abban csúcsosodott ki, hogy az Egyesült Államok ellenzi a károsgáz-kibocsátás csökkentését előirányzó kyotói egyezményt. A témában kiadott nyilatkozat csalódást okozott a legnagyobb környezetvédelmi szervezeteknek, s első reagálásukban kudarcnak minősítették a tanácskozást.
A nyolc állam- és kormányfő úgy döntött: 3 milliárd dollárt adnak össze a palesztin autonómia támogatására a következő évek folyamán. A segély célja az, hogy „a két állam – Izael és Palesztina –, a két nép és a két vallás békében éljen egymás szomszédságában”.
Lapértesülések szerint a G8 tanácskozásán ismét megfogalmazódott, hogy a „leggazdagabbak és a legerősebbek” klubjához más is csatlakozhatna, hogy részt vegyen a világ sorskérdéseinek megoldásában. A probléma azonban ismét az volt, hogy Kína és India például egyszerre gazdag és szegény. De ha ők belépnek, Brazíliát is fel kellene venni, amelynek gazdasága a tizedik, ráadásul demokratikus ország. Luxemburg velük szemben kicsi, de a nemzeti jövedelem ott a legmagasabb. Nagy a valószínűsége tehát annak, mutatnak rá megfigyelők, hogy a G8 a közeljövőben meghívásos alapon fog együttműködni más államokkal, valószínűleg aszerint, hogy milyen téma van napirenden. Oroszország mindenesetre jövőre az energetika biztonságát javasolja fő témaként a Moszkva által megrendezendő csúcsértekezleten.

Elítélték az erőszakot a csúcstalálkozó résztvevői

A Nyolcak és az értekezleten részt vevő további öt ország vezetői nagyfokú szolidaritásról tettek tanúbizonyságot, amikor támogatták a terrorizmust elítélő nyilatkozatot – hangsúlyozta Tony Blair. „Találkozónkat befelhőzték a terrorcselekmények, de ez nem változtatta meg elhatározásunkat, hogy elvégezzük azt, amit terveztünk. A terroristáknak nem sikerül kétségbeesést és gyűlölelet kelteni, nem sikerül elpusztítani a demokratikus értékeket, és nem sikerül megállítani a fejlődést. A terrorizmusnak nincs jövője” – mutatott rá a brit kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!