Hírek

2005.07.14. 00:00

Az EU-ban kétszáz étrend-kiegészítőt tiltanak be

Augusztus elsejétől várhatóan csak olyan termékek forgalmazhatók az unióban, amelyek kizárólag a kihirdetett listán szereplő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák.

V. G.

A kétéves csúszással alkalmazandó jogszabály itthon semmilyen lényegi változást sem hoz – mondta Horacsek Márta, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet osztályvezetője. A ma regisztrált több száz készítmény közül alig néhányat kell majd kivonni. A Béres Gyógyszergyár Rt. termékeit egyáltalán nem érinti a változás, hiszen étrend-kiegészítőinket már 2002 után dobtuk piacra, figyelembe véve az uniós direktívákat is – mondta el Kutas István kommunikációs osztályvezető.

Kétszáz élelmiszer-kiegészítőt tilt be a most életbe lépő direktíva, s egyúttal plafont szab a termékek vitamintartalmának is – közölte a BBC. A brit dietetikusok számítottak a még szigorúbb szabályozás egyik élharcosának, mondván, sokan betegedtek meg az élelmiszereken keresztül túlságosan nagy dózisban magukhoz vett vitaminok miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!