Hírek

2005.07.23. 06:32

Beidéznék a minisztereket

Elképzelhető, hogy tizenkét miniszter meghallgatására is sor kerül a Gyurcsány-bizottságban. Kiderült, hogy tizenkét tárca is szerződéses kapcsolatban állt vagy áll Gyurcsány Ferenc korábbi cégével, a Perfekt Rt.-vel.

Újvári Miklós

[caption id="" align="alignleft" width="106"] A Gyurcsány-bizottság a kormányfő után a tárcavezetőket is meghallgatja?
[/caption]Szijjártó Péter korábban az öszszes minisztériumot írásban megkérdezte arról, kötött-e szerződést valamelyik Gyurcsány Ferenccel kapcsolatba hozható céggel. Összesen 54 vállalkozást sorolt fel, közöttük olyanokat, amelyeket Gyurcsány már eladott vagy a cég megszűnt.
A válaszlevelekből kiderül, hogy a Perfekt Rt., Gyurcsány korábbi cége kifejezetten jó viszonyt ápol a kormánnyal, és megrendeléseinek egy részét az állami szférából kapja. A minisztériumok nagy része sem azt nem mondta meg, mikor és mennyi időre bízta meg munkával a tanácsadó céget, sem azt, mennyi pénzt fizettek a társaságnak. Legrészletesebben a Pénzügyminisztérium tájékoztatott: Veres János leveléből kiderül, hogy 2001-ben, tehát az Orbán-kormány idején a Perfekt összesen 6,8 millió forintos megbízást kapott a Kincstári Biztosi Irodának végzett szakértői tevékenységre. Mások, például Lamperth Mónika belügyminiszter vagy Kiss Péter kancelláriaminiszter csak annyit válaszolt: igen, bizonyos cégekkel kötött szerződéseket.
A felsorolt cégek között a Perfekt Rt. általában szerepelt. Kivételt képez a Honvédelmi Minisztérium, ami azért meglepő, mert köztudomású, hogy a Perfekt részt vett a tárca egészségyügyi rendszerének korszerűsítésében, például akkor, amikor a pécsi katonai kórház a Pécsi Tudományegyetemhez került át. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy tájékoztatási kötelezettsége csak az elmúlt öt évre szól (a beszerzési eljárások iratait eddig kell megőrizni), a Perfekt Rt.-től származó információink szerint pedig a fentiekre vonatkozó szerződést még 1999-ben kötötték. Az informatikai tárca fontosnak találta rögzíteni, hogy egy ízben, 270 ezer forint értékben vásároltak kiadványokat a Perfekttől.
A Perfektnél nem kívántak nyilatkozni az ügyről. Szijjártó Péter lapunknak azt mondta, hogy a válaszok után új iratokat fog bekérni a Gyurcsány-bizottságba, és megfontolják, hogy szükség lehet-e az érintett tizenkét tárca vezetőinek meghallgatására. Négy olyan minisztérium van, amelyik semmilyen kapcsolatban nem állt a Szijjártó által felsorolt cégekkel.
Szijjártó szerint elsősorban politikai-etikai kérdéseket vet fel, ha a jelenlegi kormányfő volt cége állami megrendeléseket kapott. A bizottságban azt kívánja feltárni, hogy Gyurcsány felhasználta-e politikai kapcsolatait a Perfekt és más cégek segítéséhez.

Perfekt-tudnivalók

A Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Részvénytársaság jelenleg a Láng Holding többségi tulajdonában van, egyike a vezető magyar tanácsadó cégeknek. Fő profilja az egészségügyi tanácsadás és oktatás. Több minisztérium munkatársai is részt vettek

a cég tanfolyamain.

A Szijjártó péter által a minisztériumoktól lekért tájékoztatás bárki számára elérhető: az Országgyűlés honlapján, (www.parlament.hu) Szijjártó oldalán a képviselő által benyújtott önálló indítványok között találhatók meg az iratok.

Gyurcsány időrendben

2002. május: Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki kabinetben Medgyessy Péter kormányfő stratégiai főtanácsadója lesz.

2002. augusztus: Gyurcsány Ferenc eladja a Perfekt Rt.-t .

2003. május 5.: A jelenlegi kormányfő a leköszönő Jánosi György helyett ifjúsági és sportminiszter lesz.

2004. szeptember 27.: Mádl Ferenc miniszterelnöki teendők ellátásával bízza meg; a parlament két nap múlva választja kormányfővé.

a cég tanfolyamain.

A Szijjártó péter által a minisztériumoktól lekért tájékoztatás bárki számára elérhető: az Országgyűlés honlapján, (www.parlament.hu) Szijjártó oldalán a képviselő által benyújtott önálló indítványok között találhatók meg az iratok. Gyurcsány időrendben 2002. május: Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki kabinetben Medgyessy Péter kormányfő stratégiai főtanácsadója lesz.

2002. augusztus: Gyurcsány Ferenc eladja a Perfekt Rt.-t .

2003. május 5.: A jelenlegi kormányfő a leköszönő Jánosi György helyett ifjúsági és sportminiszter lesz.

2004. szeptember 27.: Mádl Ferenc miniszterelnöki teendők ellátásával bízza meg; a parlament két nap múlva választja kormányfővé. A Gyurcsány-bizottság a kormányfő után a tárcavezetőket is meghallgatja? -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!