Hírek

2005.07.07. 06:25

Beindultak a kényszerkaszáltatások

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="295"] Előbb lekaszálják a gyomnövényt, utána derítik ki, kié a terület
[/caption]Országszerte elkezdték a kényszerkaszálásokat. A június 30-i határidőre számos helyen nem vágták le a parlagfüvet. Hektárokon virágzik az allergiát okozó gyomnövény. A hatóságok a bejelentések következtében folyamatosan írják a kaszáltatásról szóló határozatokat. Budapest XI. kerületében már öt helyszínen rendeltek el intézkedést.
– Az Alsóhegy utca vasúti töltését már meg is tisztították – mondta lapunknak Domonkos Csaba, az újbudai önkormányzat szóvivője.
A terület a MÁV-hoz tartozik, így a költségeket és a büntetést is ők fizetik. Az utóbbi akár kétmillió forint is lehet, ám nem valószínű, hogy a hatóságok a maximális összeget állapítják meg.
– A pénzt minden esetben a kaszáltatások elvégzése után hajtják be – mondta a Reggelnek Kökény Mihály, a munkálatokért felelős kormánymegbízott. – Előbb kaszálunk, csak utána vizsgáljuk meg, hogy ki a tulajdonos. A vasúttársaságnak korántsem egyszerű a helyzete.
A felelősségük alá tartozó területek nagysága szinte beláthatatlan. Az ország területét 7800
kilométeren hálózza be a vasúti pálya. A nyomvonalak mellett gyomirtó vonatokkal végzik a parlagfű-mentesítést. A növényeket méreggel permetezik le. Erre idén 530 millió forintot áldoztak. A vasúti töltéseket tizenkét, egyenként öt főből álló csoport tisztítja meg. A motoros kaszával rendelkező egységek a bejelentett területekre is kimennek. A feladat nagysága, úgy tűnik, meghaladja a MÁV erejét.
A Balaton környékét a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériummal kötött megállapodás szerint közmunkaprogram keretében tisztítják meg, munkanélküliek bevonásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!