Hírek

2005.07.02. 06:32

Blokkolhatja a gépkocsikat az alkoholszonda

Az Amerikai New Mexico az első állam az Egyesült Államokban, ahol kötelezővé tehetik a speciális műszert az ittasan vezető sofőrök számának csökkentése érdekében.

Nagy E. D.

A szerkezet lényege, hogy a sofőr csak akkor tudja elindítani a járművét, ha előzetesen a beépített szondába fúj. Ha az érzékelő a megengedettnél magasabb alkoholszintet mutat ki, akkor az autó elektronikus riasztója üzembe lép, s a részeg sofőr nem megy sehová. A szerkezet biztonsága tovább növelhető azok kiszűrésére, akik vezetés közben isznak, ugyanis időről időre szondába kell fújni. Ha a teszt pozitív, a szerkezet udvariasan megkéri a sofőrt, hogy húzzon a megállósávba, ha ez nem történik meg, akkor bekapcsol a riasztórendszer, de a hatóságok is automatikus értesítést kapnak az ittas vezetésről.

– Ez nem  újdonság, az Európai Unión belül is vannak már hasonló kezdeményezések – mondta lapunknak Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője. Az alezredes szerint kontinensünkön a biztonsági övre vonatkozóan kísérleteznek hasonló készülékekkel. A rendőrtiszt szívesen venné a hasonló berendezéseket, hiszen segítené munkájukat. Hozzátette: csak akkor támogatna egy ilyen kezdeményezést, ha a közlekedést nem veszélyeztetné a készülék, vagyis nem állítaná le automatikusan a gépkocsit. Pausz azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen berendezések nem a rendőrség hatáskörébe tartoznak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!