Hírek

2005.07.13. 00:00

Börtönbüntetés a fenyegetésért

Leonyid Sztecurát és társait is bűnösnek mondta ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Valamennyiüket öt évre kiutasították Magyarországról.

Nagy Eszter Dóra

– Nem veszélyeztetem magam, hogy terhelő vallomást tegyek rá – mondta a bíróságon Sztecura egykori, tanúként beidézett fogolytársa. Úgy fogalmazott: mindenki tudja, hogy Sztecura bűnözői életmódot folytatott. – Én minden héten tárgyalok olyan ügyeket, ahol a vádlott bűnözői életmódot folytatott, mégse félek – mondta erre válaszul Hirtling Ibolya, a perben elsőfokon eljáró bíró. – Akkor maga bátor ember. Gyorsan csukjon le, mert én nem teszek terhelő vallomást – válaszolta a tanú. A férfi ennek ellenére válaszolt a bíróság kérdéseire, de valóban nem említett terhelő tényeket Sztecurával kapcsolatban. Nem ő volt az egyedüli tanú, aki vonakodva beszélt a bíróság előtt. Egy másik férfi arra hivatkozva akart kibújni a vallomástétel alól, hogy őt nagyon megviselték a történtek. Végül neki is beszélnie kellett, hiszen a törvény kötelezte erre.

Az alvilági vezérként számontartott ukrán-izraeli állampolgárságú Sztecurát, vagy más nevein Loncsikot, Atyát, Főnököt tavaly októberben ítélte el a Fővárosi Bíróság elsőfokon emberölés kísérletére való felbujtás és kétrendbeli, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett zsarolás miatt. A nem jogerős ítélet szerint nyolc év fegyházra ítélték, és kizárták a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből. Emellett véglegesen kiutasították az országból. Ennek a pernek a harmadrendű vádlottja volt Gudocsnyikov Valentin, akivel Sztecura rossz viszonyba került. Az ukrán Gudocsnyikov vádalkut kötött a rendőrséggel, cserébe terhelő vallomást tett Sztecurára. A tegnapi per tárgya már az volt, hogy a vád szerint e vallomás visszavonására fenyegetéssel szólította fel Loncsik Gudocsnyikovot. A férfi azonban nem így tett. Sztecura volt és jelenlegi felesége azért került szintén a vádlottak padjára, mert állítólag a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt hangosbemondó segítségével ők is megfenyegették Gudocsnyikovot.

Utolsó szó jogán mindhárman tagadták bűnösségüket. Sztecura egyenesen kijelentette, hogy valójában őt fenyegette meg Gudocsnyikov. Amikor feljelentést tett a rendőrségen, Gudocsnyikov is feljelentette őt fenyegetés miatt. A két nő szintén tagadta, hogy fenyegetőztek volna. Az egyik tanú azt mondta, Gudocsnyikov és Sztecura esetében nem utálatról volt szó, hanem érdekekről. Sztecura a tanúhoz intézett kérdésének mutatóujját határozottan feltartva adott nyomatékot. – Mondja meg, de becsületesen, hogy fél-e Gudocsnyikovtól! A tanú, aki egyébként dolgozott Sztecura mellett, erre azt válaszolta: hallottam, hogy Gudocsnyikov hamarosan szabadul, és hát vannak fenntartásaim. Gudocsnyikov egyébként csak a tárgyalás egy részén vett részt, akkor is kommandósok vigyáztak testi épségére.

Sztecura ellen szólt azonban az alvilágban Milan néven ismert, bolti sorozatgyilkosság miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt tanú. Ő azt mondta, világosan emlékszik arra, hogy két nő hangosbemondóval kiabált a Venyige utcában. Hozzátette: ezen a környéken valaki mindig kiabál vagy jelez a raboknak ilyen vagy olyan ügyben, de a hangosbemondó általában nem jellemző. A bíróság végül a hatósági eljárás akadályozásának kísérlete miatt mondta ki a vádlottak bűnösségét. Sztecura két év négy hónap börtönbüntetést, míg a két nő egy év nyolc hónap börtönbüntetést kapott, amelyet négy-négy év próbaidőre változtattak. Mindhármukat három évre kiutasították az országból.

A per, ami az újabb perhez vezetett

A tavaly októberben lezárult elsőfokú per vádirata szerint Sztecura utasítást adott egy csecsen férfi megölésére 1997-ben. A sértettet autóba tuszkolták, elvitték a főváros XVIII. kerületébe, egy erdőbe. Ott megverték és megkéselték. A férfi mégis túlélte a történteket. A másik vádpont szerint Sztecura védelmi pénzt kért egy budapesti szórakozóhely üzemeltetőitől.

A havonta fizetett összegek az utolsó években már az egymillió forintot is elérték. A történtek miatt Sztecurát nyolc év fegyházra ítélték. Gudocs-nyikov, aki abban az eljárásban harmadrendű vádlott volt, két év fegyházbüntetést kapott.

A havonta fizetett összegek az utolsó években már az egymillió forintot is elérték. A történtek miatt Sztecurát nyolc év fegyházra ítélték. Gudocs-nyikov, aki abban az eljárásban harmadrendű vádlott volt, két év fegyházbüntetést kapott. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!