Hírek

2005.07.19. 06:49

Demszky újra itthon van

Demszky Gábor a hét végén hazatért kéthetes ázsiai körútjáról. Nem töltötte tétlenül első munkanapját, máris aláírta a 4-es metró és a csepeli szennyvíztisztító hitelszerződését.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="186"] Nem csak itthon gondolkodik a fejlesztésekben, még Mongóliában is erről tárgyalt a főpolgármester
[/caption]Pekingbe azért látogatott, hogy minél több kínai turistát sikerüljön Budapestre csábítania. A helyi turisztikai hivatal vezetőjével elhatározták, még szorosabb együttműködést alakítanak ki a két főváros között. Azt is eldöntötték vendéglátójával, a pekingi főpolgármesterrel, hogy testvérvárosi kapcsolatot hoznak létre. Demszky Gáborral közölték: Peking szeretné, ha a 2008-as olimpia helyszíneinek felépítéséből minél több magyar vállalkozó venné ki a részét. A leghosszabb időt, egy hetet, Ulánbátorban töltötte a főpolgármester. A mongol főváros a magyar mintákra kíváncsi. Egyrészt a Fővárosi Vízművek magánosításának részleteit szeretné megismerni. Másfelől a vízhálózat felújításának budapesti tapasztalataiba szeretne beavatást nyerni. Budapest városgazdálkodási modellje ugyancsak felkeltette a vendéglátók érdeklődését.

Ulánbátorban hamarosan negyvenezer lakás épül, amelyek kivitelezésében minél több budapesti vállalkozóra számítanak. A mongoloknak ugyancsak szükségük lenne magyar szakemberekre az ötven éve épített biotechnikai laboratórium korszerűsítésében. A magyar és a mongol főpolgármester megegyezett abban, hogy a két főváros közösen fog pályázni az európai uniós gazdaságfejlesztési támogatásokra. A két elöljáró arról is megállapodott, hogy a következő évben Ulánbátor lesz a Budapesti Búcsú díszvendége. A főpolgármester volt az, aki a múlt hét végén megnyitotta a magyar filmhetet.

Szöulban Demszky Gábor abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a dél-koreai főváros díszpolgárává avatták. Itt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt is bevonták a tárgyalásokba. Arról volt szó, milyen befektetések érdekelhetik a vendéglátókat. Ami a konkrétumokat illeti, a szöuliak elmondták, több magyar beszállítót alkalmaznának Magyarországon működő cégeiknél. Demszky Gábor megtekintette a szöuli metrót, amelynek hossza több mint ötszáz kilométer. Emellett felhívta a figyelmet a 4-es metró hamarosan induló tendereire. A főpolgármester mindhárom fővárosban megnyitotta a Történelmünk Tükre című kiállítást.

Tegnap, délelőtt 11-kor Veres János pénzügyminiszterrel és Wolfgang Roth-tal, az Európai Beruházási Bank (EIB) vezérigazgató-helyettesével átfogó hitelszerződést írtak alá. Enélkül nem tudna megvalósulni a 4-es metró és a Központi Csepeli Szennyvíztisztító.

Demszky Gábornak nem kis tempót kell diktálnia, ha a főváros középtávú fejlesztési programját valóban meg akarja valósítani. Ehhez a jelenlegi másfél, a kormány által támogatott beruházáson túl továbbiakat is be kellene terelni a Nemzeti Fejlesztési Terv II-be. Információink szerint még ezen a héten tárgyalni fog Baráth Etelével, az  európai uniós fejlesztésekért felelős miniszterrel.

Mellébeszélt a kérdésre

Demszky Gábort a köztelevízió reggeli műsorában kérdezték arról, a Podmaniczky Programnak miért csak néhány közlekedésfejlesztési eleme került be a Nemzeti Fejlesztési Terv II.-be. A főpolgármester érdemben nem reagált a kérdésre. Egy szót sem szólt arra, hogy uniós támogatás híján nem indul el az ötös metró építése vagy a ferihegyi gyorsvasút, mivel a kormány nem támogatja. Egyedül az Aquincumi híd meg nem valósulásáról beszélt. Közölte, az a baj, hogy a kerületek nem tudnak megegyezni.

Zsidai Péter Mellébeszélt a kérdésre Demszky Gábort a köztelevízió reggeli műsorában kérdezték arról, a Podmaniczky Programnak miért csak néhány közlekedésfejlesztési eleme került be a Nemzeti Fejlesztési Terv II.-be. A főpolgármester érdemben nem reagált a kérdésre. Egy szót sem szólt arra, hogy uniós támogatás híján nem indul el az ötös metró építése vagy a ferihegyi gyorsvasút, mivel a kormány nem támogatja. Egyedül az Aquincumi híd meg nem valósulásáról beszélt. Közölte, az a baj, hogy a kerületek nem tudnak megegyezni. Nem csak itthon gondolkodik a fejlesztésekben, még Mongóliában is erről tárgyalt a főpolgármester -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!