Hírek

2005.07.09. 07:20

Díjkiosztás és sorsolás

A Művészetek Palotájában vehették át a sportág azon kitüntetettjei díjaikat, akik az elmúlt bajnoki évben nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki azt. Az ünnepséget követően az MLL elkészítette a bajnokság őszi sorsolását.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="143"] Tóth Norbert kapta a Bozsik József-díjat, ő lett az előző idény legjobbja
[/caption]Rangos helyszínt választott a Magyar Labdarúgó Liga az előző idény legjobbjainak megjutalmazására. A Művészetek Palotájában tegnap rendezett eseményen elsőként a Bozsik József-díjat adták át a bajnokság legjobbjának választott, újpesti Tóth Norbertnek. „A legjobbnak lenni csodálatos érzés – nyilatkozta a lila-fehérek középpályása.
– Növeli számomra a cím értékét, hogy a szavazásban olyan játékosokat előzhettem meg, mint Sándor Tamás, Bárányos Zsolt, Stark Péter vagy Illés Béla. Felröppent a hír, hogy esetleg külföldre megyek, de eldőlt, hogy maradok a Megyeri úton.” A gólkirály Tomas Medved, a Pápa (korábbi) csatára lett, aki a Deák Ferenc-díjat az egykori legendás csatár özvegyétől vehette át. Sikeresek voltak az újpestiek, mert az év legjobbja mellett az év felfedezettje is tőlük került ki. A Puskás Ferenc-díj idei tulajdonosa Vanczák Vilmos lett.
A játékvezetők rangsorát az ellenőri minősítések alakították ki. A legjobb átlagot elérő Bede Ferenc jutalma a Hertzka Pál-díj volt. A labdarúgással foglalkozó újságírók Molnár Dániel-díját Imre Mátyás, az nb1.hu internetes oldal főszerkesztője vehette át. Az ünnepség befejező része az MTK sikerét hozta. Az idény legjobb edzője Garami József, míg a legsportszerűbb csapat az MTK gárdája lett.
„Az elismerésnek mindenki örül, még egy olyan edző is, mint én, aki évtizedeket töltött el a szakmában – mondta a Sebes Gusztáv-díj új tulajdonosa, Garami József. – Az elmúlt nyáron, az indulásnál nem gondoltam volna, hogy ilyen előkelő helyen zárjuk a bajnokságot. Számos ismert játékosunk köszönt el, és nem tudtam, hogy korábban a Bodajk színeiben szereplő fiataljaink mire lesznek képesek az élvonalban. A bronzérem azt bizonyítja, hogy várakozáson felül teljesítettek, és méltó társai voltak a régieknek.”
A sorsolás előtt elhangzott bejelentés szerint a jövőben is az RTL Klub közvetíti a bajnoki mérkőzéseket. Az időpont változatlan, az előző évhez hasonlóan a déli órákban kerül képernyőre a kiválasztott összecsapás. Ezután kiderült, hogy a nemzetközi kupákban induló klubok, valamint a két újonc hazai pályán kezdheti az őszi szezont. A felkínált lehetőséggel éltek is a csapatok. A Fehérvár és a Honvéd ellenben azt kérte, hogy idegenben játszhassa az első fordulót, mert pályája még nincs megfelelő állapotban. A Tatabánya és a REAC haladékot kapott a villanyvilágítás kiépítésére, a Pápa képviselője viszont bejelentette, hogy a szerződés szerint a bajnoki nyitányra elkészül a világítás.
Az első négy forduló műsorát órára bontva rögzítették a csapatok. Az augusztus 8-ai, második fordulót két hét szünet követi, mert 14-én a Real Madrid ellen játszik az erre a célra öszszeállított csapat, majd három nappal később Argentínával mérkőzik a válogatott a Puskás-stadionban. A negyedik forduló után a válogatott egy hétre edzőtáborba vonul, majd szeptember 3-án Málta csapatával vívunk világbajnoki selejtezőt. Szeptember 7-én, szerdán újabb feladat vár a válogatottra, Svédország együttesét fogadja.
A világbajnoki selejtezőket követő hétvégén sem lesz bajnoki forduló, mert szeptember 11-ére Magyar Kupa-mérkőzéseket írt ki a szövetség. Az 5. fordulótól a 11. fordulóig csak a dátumok és a párosítások ismertek, a kezdési időpontokban később állapodnak meg a csapatok. Ebben az időszakban is lesz még edzőtáborozás a válogatott keret számára, hiszen Lothar Matthäus együttese október 8-án Bulgáriában lép pályára világbajnoki selejtezőn, majd október 12-én Horvátország legjobbjai jönnek Budapestre. Az utolsó négy őszi fordulónak csak a párosítása készült el, a dátumok attól függnek, hogy a magyar válogatott kivívja-e a világbajnoki pótselejtezőn való részvételt.
Az első négy forduló „tévés” meccseit csak részben sikerült véglegesíteni. Az biztos, hogy a nyitányon a Diósgyőr–Újpest- összecsapás kerül képernyőre. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!