Hírek

2005.07.25. 06:44

Egy kortynál is elvehetik a jogosítványt

Nagy E. D.

– Ez csak egy javaslat, a rendőrség nem mondhatja meg azt, mikortól lehetne bevezetni az új szabályozást – mondta lapunknak Pausz Ferenc. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője hozzátette: a legjobb az lenne, ha már egyik napról a másikra be lehetne vezetni a szigorítást, ám a változtatásokat még pontosan ki kell dolgozni.

A tervek szerint már akkor el lehet venni a jogosítványt, ha valakinél a szonda minimális alkoholfogyasztást mutat. Most ez csak 0,8 ezrelék felett lehetséges. A probléma az, hogy Pausz szerint az emberi szervezetben minimális alkohol alapállapotban is kimutatható, így kérdéses, hogy lehetne megszabni a határt. Azt már előre meg lehet jósolni, hogy várhatóan több jogosítványt vesznek majd el az autósoktól, mint eddig. A módosítás azért is érdekes, mert több európai uniós országban például egy pohár bor vagy sör még megengedett vezetés előtt. Az viszont tény, hogy az ittasan okozott balesetek ellen a hatóságok egyetlen hatékony eszköze a szigorúbb fellépés lehet. A változtatások között szerepel a helyszíni bírság felső határának tízezerről húszezer forintra történő emelése is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!