Hírek

2005.07.02. 00:00

Elegáns mesterlövészek szmokingban

Füstös sörözőkben farmernadrágos legények biliárdoznak. Arra figyelnek, nehogy lelökjék a sört az asztal sarkáról. Ez nem biliárd, csak mímelése az igazi játéknak.

Hegyi Áron

A biliárd első írásos említése 1164-ből származik, Angliából. A játék neve vélhetően az angol „ball” (golyó) szóra vezethető vissza. Feljegyzések szerint Stuart Mária skót királynőnek és XIV. Lajos francia királynak is volt biliárdasztala. Kávéházban először Berlinben 1707-ben állítottak fel biliárdasztalt, a 19. századtól pedig már kontinensszerte elterjedt a játék. Érdekes adalék a sportág történetéhez a legelőkelőbbnek tartott játékforma, a snooker kialakulása.
A legenda szerint az 1870-es években Indiában állomásozó devonshire-i ezred katonái a monszun idején az addig ismert biliárdjátékok variálásával múlatták idejüket. Amíg kint vigasztalanul szakadt az eső, addig a tiszti klubban újabb és újabb színes golyók kerültek az asztalra, mígnem megszületett a ma ismert snooker (csak a kék és a barna golyó csatlakozott később). A főkolompos egy Sir Neville Chamberlain nevű fiatalember volt, aki pályája csúcsán Nagy-Britannia miniszterelnökének mondhatta magát. A nemzetközi szövetség 1919-ben alakult meg, hamarosan pedig már világ- és Európa-bajnokságot rendeztek. A világ legjobbjai ma már profik, akik pénzdíjas versenyeken vetélkednek. Ezek a versenyek rendkívül elegánsak, a versenyzők fekete szövetnadrágot, fehér inget, mellényt és csokornyakkendőt viselnek. Az asztal mellett az illetlenség, a hangos szó vagy az udvariatlanság szinte kizárt, és nézőtéri rendbontástól sem kell tartani.
A biliárd első hazai említése az 1850-es évekből való, bár tudni, hogy korábban Petőfi Sándor is szívesen játszott. Az első magyar szövetség a 19. század utolsó éveiben alakult meg, igaz, ekkor felénk még csak a karambolt játszották. A II. világháború utáni évek nem kedveztek a sportágnak, amelynek szövetsége csak 1989-ben alakult újjá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!