Hírek

2005.07.18. 00:00

Használt autó átveréssel?

Kocsis Lászlóék boldogan vették át az egyéves Citroënt. Akkor még nem tudták, hogy az autót korábban totálkárosra törték. Igaz, a kereskedő ezt nem is közölte velük.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="297"] Kocsis László és családja álmában sem gondolta volna, hogy a használt autó nemcsak használt, de az előző tulajdonosánál totálkáros is volt
[/caption]Nagy öröm egy család életében, ha autót vehetnek. Kocsis László (35) és felesége hosszú tanakodás után úgy döntött, egy Citroën Xsara Picasso mellett teszik le voksukat. Megfelelt elvárásaiknak, biztonságos családi autót akartak. László felesége a Citroën Nagy Kft. fővárosi telephelyén pillantotta meg a zöldeskék járgányt. Első látásra beleszeretett az egyéves autóba. 30 ezer kilométert futott, az első tulajdonos a szervizkönyvet is megőrizte. Néhány belső esztétikai hibát leszámítva a Citroën ránézésre és papíron is sérülésmentesnek tűnt. Az üzlet megköttetett, Kocsisék elfogadták a hárommillió-kilencvenezer forintos vételárat. A fizetéshez a kft. ügyintézésének igénybevételével egymillió-kilencvenezer forintos hitelt vettek fel. A bank azonban kötelezte őket a casco megkötésére. Semmi gond, a Citroën Nagy Bécsi úti telephelyén Kocsisék aláírták az ehhez szükséges papírokat is. Tavaly november 5-én hazavitték az autót. Boldogság, öröm. Ezután jött a feketeleves. Több hónap után levél érkezett az Allianz Hungária Biztosítótól, amelyben közölték, nem áll módjukban megkötni a cascót.

– Nem tudtuk, mi lehet a probléma – mondta lapunknak Kocsis László. – Idegesek voltunk, a bankból is sürgettek bennünket. Kérték az igazolást a cascó-ról. Ha nem mutatjuk be, felbontják a szerződést, és visszakövetelik a hitelt – mesélte történetüket a károsult fél. Kovácsék ekkor személyesen is felkeresték a biztosítót. Bár hivatalos választ nem kaptak az elutasításra, rövid magánnyomozás után kiderült az igazság. Az autót korábban totálkárosra törték, a biztosító emiatt már egymillió-nyolcszázezer forintot fizetett az előző tulajdonosnak.

– Derült égből villámcsapásként ért bennünket a hír – mondta Kocsis. – Ezt a Citroën Nagy Kft.-nél senki nem közölte velünk. Ekkor az autót elvittük egy másik Citroën-márkaszervizbe, ahol felnyitották a szemünket. Elmondták, hogy a jármű egész bal oldalát korábban kicserélték. Ráadásul több helyen rohad, nincs megfelelően szigetelve. Ez egy ennyi idős autónál nem fordulhat elő. Valószínű, hogy bontott alkatrészeket használtak fel a javításnál.

László ezt követően visszavitte az autót a Citroën Nagyhoz. Közölték: őket nem terheli felelősség, ők csak bizományosként értékesítették az autót. Nem tudtak a súlyos sérülésről. – Felháborítónak tartom a cég hozzáállását. Azt sem lehet tudni, hogy ezek után működik-e a légzsák. Attól tartok, hogy átvertek bennünket, ezért bíróságra visszük az ügyet – mondta Kocsis. – Az ügyvédem már a cégnek és az autó első tulajdonosának is elküldte a felszólítást.

Lapunk az elmúlt napokban többször is kereste a Citroën Nagy márkakereskedést, mindhiába. Az illetékesek nem hívtak vissza bennünket. – Ha bíróság elé kerül az ügy, és köteleznek bennünket, természetesen minden dokumentumot bemutatunk az érintett autóról – mondta Sipos József, az Allianz Hungária Biztosító Rt. kommunikációs igazgatója.

A hallgatás ellenére a bizományos is perelhető

Jó minőségű, ellenőrzött állapotú, használt Citroën gépkocsik rendszeresen megtalálhatók telepünkön – áll a Citroën Nagy honlapján. A fenti eset ezt megkérdőjelezi. Gyovai Tamás ügyvéd szerint ha valaki használt autót kíván vásárolni, vegye igénybe szakember segítségét. Az ügyvéd szerint a fenti esetben csupán a szerződések pontos ismeretében lehet állást foglalni. Általánosságban elmondható, hogy a vevő az autó korábbi tulajdonosán kívül a bizományossal szemben is felléphet. Az általa kötött adásvételi szerződés őt is kötelezi. A tulajdonosok azért is furcsállják a történteket, mert egy márkaszervizben vásárolták a járművet, s ebből kiindulva feltételezték, hogy nem fogják őket átverni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!