Hírek

2005.07.25. 06:09

Holnaptól felvételi pontok

BAMA

Kedden, előreláthatólag a késő esti órákban eldőlnek az idei végleges felsőoktatási felvételi ponthatárok. Július 26-án éjszaka a www.felvi.hu-n, az Országos Felvételi Iroda (OFI) honlapján jelennek meg először az adatok, az oldalon regisztrált felvételizők pedig a személyre szabott weboldalukon névre szólóan is meg fogják találni a rájuk vonatkozó ponthatárokat és a felvételi döntést. Azokat, akik jelentkezési lapjukon erre feljogosították az irodát, sms-ben is értesítik a pontszámokról. E lehetősséggel egyébként a 150 ezer jelentkezőből mintegy 130 ezren éltek. A hivatalos pótfelvételi meghirdetések várhatóan július 27-én reggel kerülnek fel az OFI honlapjára.

Azok a jelentkezők, akiket nem vettek fel, és mindazok, akik idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba, pótfelvételivel még bejuthatnak az azt meghirdető intézményekbe. A honlapon megjelenő lista többek között tartalmazni fogja a meghirdetésre kerülő szakokat és szakpárokat, továbbá az azokra való jelentkezés feltételeit, módját és
a jelentkezési határidőket. A felvételi döntés – közölte az OFI – csak akkor válik hivatalossá, amikor az adott felsőoktatási intézmény erről levélben értesítést küld. A jelentkezők augusztus elején kapnak értesítést a felvételről vagy az esetleges elutasításról. Az értesítés tartalmazza az intézményi ponthatárt és az elért eredményt egyaránt.

Az idén a felsőoktatási intézményekbe pályázó mintegy 150 ezer diák több mint 380 ezer jelentkezési lapot adott be az egyetemekre és főiskolákra, a jelentkezők száma a tavalyi évhez viszonyítva tíz százalékkal csökkent. Az OFI korábbi elemzése alapján azért csökkent a felvételizők száma, mert az elmúlt években a felsőoktatási intézmények a továbbtanulásra alkalmas, jó felkészültségű pályázókat többségükben felvették államilag finanszírozott vagy költségtérítéses képzésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!