Hírek

2005.08.01. 00:00

Hunnywood, a magyar filmparadicsom

Ma kezdik forgatni az Eragon című amerikai filmet magyar helyszíneken. Ősszel három szuperprodukciót is készítenek nálunk: nem kisebb személyiségek jönnek Hollywoodból, mint Steven Spielberg, John Malkovich, Jeremy Irons. Magyarország filmnagyhatalom lesz?

Bánky Bea

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Forgatási helyszín a Mafilm fóti telepén. Már építik a titokzatos Eragon című fantasyfilm díszleteit. Fót nemsokára konkurenciát kaphat Etyeken, sőt, állítólag a pesti oldalon is készül egy stúdió.
[/caption]A fóti Mafilm–Szcenika két műtermében gőzerővel készülnek az átadásra: ezen a helyszínen szeptember 20-án már forgatják az Eragon című szuperprodukciót, ezért a belső helyszíneknek augusztus 20-áig, a külsőknek pedig 27-ig készen kell lenniük. Ottjártunkkor a készülő produkció egyik látványos helyszínén egy barlangbelső kialakítását végezték a kivitelezők a gipszből készült, sziklákat imitáló burkolaton. Naponta ötven-nyolcvan munkás dolgozik azon, hogy az állványzatot beburkolva minél élethűbb titkos rejtekhelyet alakítson ki; a sziklaüreg bejáratát egy lezúduló vízesés rejti majd el, ehhez már kész az állványzat. A másik fóti műterem a negatív hős félelmetes erődjének ad otthont. Az Eragon a most huszonegy éves amerikai bestselleríró, Christopher Paolini azonos című fantasyregényének mozis változata, amelyet olyan sztárok közreműködésével készítenek, mint Jeremy Irons és John Malkovich. Magát Eragont, a Sárkánylovagot az eddig ismeretlen Ed Speleers leendő tinibálvány alakítja, de a regény írója, Christopher Paolini is szerepel a filmben: lefejezett harcosként. Stefen Fangmeier ül majd a rendezői székbe, aki korábban főként vizuális effekteken dolgozott olyan mozifilmekben, mint a Bourne rejtély vagy a Jurassic Park.

Steven Spielberg is Budapestre, illetve Fótra készül. Filmjének története az 1972-es müncheni olimpián az izraeli sportolók ellen elkövetett merényletek után játszódik, amikor egy Moszad-ügynök (Eric Bana, a Trója sztárja) a palesztin terroristák ellen hajtóvadászatot indít. A másik főszerepet Daniel Craig alakítja, akit legutóbb a Sorstalanságban láthattunk, de szerepel benne az Oscar-díjas ausztrál Geoffry Rush és a francia színész-rendező Mathieu Kassovitz, akit Amélie szerelmeként ismerhetett meg a magyar moziközönség. A harmadik filmről egyelőre annyit lehet tudni, hogy Andy Vajna producer keze van a dologban. Bemutatását 2006. december 6-ára tervezik, és az 1956-os forradalmi eseményeket filmesíti meg az ugyanebben az időben zajló melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda-válogatott sorsán keresztül.

Filmes körökben hírek keringenek egy negyedik szuperprodukcióról is. Újabb információkat tudunk meg az Anthony Hopkins alakította Hannibal Lecterről, A bárányok hallgatnak című kultuszfilmről ugyanis „újabb bőrt húznak le”: a Hannibál és a Vörös sárkány után elkészül a film előzménye, a nyolcvanhat éves legendás olasz producer, Dino de Laurentiis már keresi a megfelelő forgatási helyszíneket – Magyarországon.

Megkésve, de elkezdődött a stúdióépítés
Magyarország és Budapest esélyei arra, hogy egy úgynevezett közép- és kelet-európai audiovizuális kompetenciaközponttá váljon, igen komolyak. Jelen pillanatban Budapest messze lemaradva baktat Prága és Bukarest mögött. A rendszerváltozás óta vagy segítő jó szándéktól vezetve, de rosszul hozzáfogva, vagy kifejezetten egyéni érdekellentétek miatt szinte maga a szakma és az egymást követő kormányzatok mindent megtettek azért, hogy ne jusson egyről a kettőre a magyar filmipar. „Tizenöt éve ugyanazokat a kérdéseket teszik fel angolszász, német és olasz kollégáim, üzleti partnereim: ki az az eszement, aki nem használja ki a lehetőségeket, amelyek másfél évtizede fennállnak a magyar filmipar számára, hogy betöltse a vezető szerepet a régióban? – a kérdést Cirkó József teszi fel, ismert magyar filmproducer, a HCC Kft. vezetője. – Erre csak azt tudom felelni, hogy mindig bizonyos egyéni érdekek hiúsították meg ezeket a törekvéseket, bizonyos esetekben pedig politikai érdekcsoportok egymás elleni küzdelmében veszett el az ügy.”

Elszalasztott lehetőségek
Mára felmerült annak szükségszerűsége, hogy az újabb nemzedék munkához jusson, és Magyarország, Budapest vezető szerepet töltsön be a régióban. A folyamat első jele az volt, hogy 1999-ben a világ egyik legnagyobb televíziófilm-gyártó társasága, a Hallmark Entertainment megkereste a magyar államot, és az akkori Fidesz-kormányzattal tárgyalásokat folytatott arról, hogy végrehajt egy olyan
infrastrukturális fejlesztést, amelyben a Mafilm területén tízezer négyzetméteren szupermodern műtermeket épít fel. Ezt az üzletet aláásták az egyéni érdekek. A magyar filmesek féltették megszerzett pozíciójukat. Azóta ilyen grandiózus tervek nem születtek, egészen mostanáig. Etyeken azonban megmozdult valami. Demján Sándor és Andy Vajna összefogott, és megálmondták Európa legnagyobb műterembázisát. A készülő műteremvárost kifejezetten hollywoodi nagyfilmekhez építik, de a beruházás még igencsak kezdeti fázisban van, egyelőre még a telkek rendezése sem valósult meg. Az építkezés költségvetését még nem hozták nyilvánosságra.

Túl messze vannak a stúdiók a szállodáktól?
Az etyekinél kisebb, alig 500 millió forintos költségvetésű a pomázi Stern stúdióegyüttes, amelynek felépítésébe Szabados Róbert kanadai–magyar producer vágta fejszéjét. A komplexum két, egyenként 1500 négyzetméteres stúdióépületből (egyiket egy régi gyárépületből alakítják át), egy kelléképítő műhelyből és egy hatalmas parkolóhelyből áll majd. Cirkó József véleménye szerint azonban az etyeki és a pomázi stúdiók rossz helyen vannak, túl messze a fővárostól. A külföldiek a belvárosi szállodákban, a pesti oldalon szeretnek lakni, egy ilyen műterembázis tehát 25–30 percnél többre nem lehet a szállodától. A sztárok gázsijába ugyanis a forgatási helyszín és a szálloda közötti ingázás ideje is beleszámít. Talán ez adta az ötletet, hogy a pesti oldalon is felépüljön egy gigantikus filmesbázis. A pletykák szerint egy nyolcezer négyzetméternyi műterem épül majd, amely jelenleg a tervezés fázisában van. Még idén ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal indulnának az építkezések.

Van még egy lehetőség: a Mafilm Róna utcai telephelyén egy olyan központot alakítanának ki, ahol magyar filmeket, kisebb televíziós produkciókat is kiszolgálhatnak. Így jövő év végére beállhat az állapot, hogy Magyarország négyzetméterben és felszereltségben alkalmassá válik arra, hogy befogadja azt a mennyiségű filmet, amely az ország felé törekszik. Ezáltal alig egy-két év alatt lekörözhetnénk legnagyobb versenytársainkat, Csehországot és Romániát. Az idei 6–8 filmmel szemben ugyanis jövőre már tizenöt-húsz produkció jelentkezett be, hogy szívesen forgatna Magyarországon. Idén 6–7 milliárd forintos összbevétel várható a filmiparban, 2009-re pedig akár 30–35 milliárd.

Adókedvezmény és profi stáb a vonzerő

Magyarország a külföldi filmesek adóparadicsoma. Minden filmre fordított költség 20 százaléka visszaigényelhető. A sztárok koktéljával bezárólag minden, amit itt költenek el, magyar költségnek számít. Ennek a 20 százalékát kaphatja meg az adott filmprodukció. Tisztán magyar, koprodukciós és bérmunkafilm is élhet ezzel a lehetőséggel. Támogató partner is kell a kedvezményhez, ezért a multik és a nagy bankok valósággal rávetették magukat a filmesekre, vadászva a lehetőségre, hogy egy forgatócsoporttal karöltve adókedvezményhez jussanak. A stábokat vonzza a jól képzett és lelkes munkaerő is. Az a hír járja, hogy a magyar filmesek jobban dolgoznak, mint a csehek és a románok, a németek vagy a franciák. Az angolszászok olyan partnerekkel szeretnek együtt dolgozni, akiknek munkamorálja hasonló az övékhez. Szabó István vígjátéka, a Csodálatos Júlia kapcsán Hollywoodban megnőtt a magyar filmesek renoméja. Ez fontosabb ebben az erősen bizalmi szakmában, mint az adókedvezmény.

Csehország behozható, Románia még inkább

Csehország fővárosa, Prága jelenleg vezető szerepet tölt be a Kelet-Európába törekvő, főleg angolszász filmek piacán. Itt elsősorban bérmunkát készítenek. Prága elérte kapacitásának határait, nem akarnak tovább terjeszkedni, számukra elég az a 8–12 film, amit náluk forgatnak. Ebből ugyanis stabilan 250–300 millió dolláros bevételre tesznek szert.

Filmek: Van Helsing, Londoni csapás, A Bourne-rejtély

Románia jelenleg Magyarország legnagyobb versenytársa. Körülbelül nyolc évvel ezelőtt az első külföldi forgatócsoportok felismerték, mekkora előnyt jelentenek az itt található gazdag helyszínek, a nagy, volt állami stúdiók és az olcsóság. Hátránya viszont, hogy képzetlen volt a munkaerő. Azonban a kormányzat mindig bőkezűen bánt a külföldi filmesekkel, szívesen adott különféle kedvezményeket. 1995-ben még csak évi 5–6 millió dolláros, 2004-ben már 150 millió dolláros bevétellel zárták az évet.

Filmek: Hideghegy, A hegylakó 4., Mindörökké Callas, Modigliani

Filmek: Van Helsing, Londoni csapás, A Bourne-rejtély

Románia jelenleg Magyarország legnagyobb versenytársa. Körülbelül nyolc évvel ezelőtt az első külföldi forgatócsoportok felismerték, mekkora előnyt jelentenek az itt található gazdag helyszínek, a nagy, volt állami stúdiók és az olcsóság. Hátránya viszont, hogy képzetlen volt a munkaerő. Azonban a kormányzat mindig bőkezűen bánt a külföldi filmesekkel, szívesen adott különféle kedvezményeket. 1995-ben még csak évi 5–6 millió dolláros, 2004-ben már 150 millió dolláros bevétellel zárták az évet.

Filmek: Hideghegy, A hegylakó 4., Mindörökké Callas, Modigliani Forgatási helyszín a Mafilm fóti telepén. Már építik a titokzatos Eragon című fantasyfilm díszleteit. Fót nemsokára konkurenciát kaphat Etyeken, sőt, állítólag a pesti oldalon is készül egy stúdió. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!