Hírek

2005.07.09. 00:00

Igazi, feszült szópárbaj

Közel száz percen át, néhol éles hangon vitázott egymással tegnap Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. A volt és a jelenlegi kormányfő elsősorban adópolitikai, gazdasági és szociális kérdésekről beszélt.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Nem jutottak közös nevezőre sem a gazdaság számaival, sem egymás javaslataival kapcsolatban. Feszült vita volt, néhány derűs pillanattal.
[/caption]A hazai politika „színpadán” eddig ritkán tapasztalt, szokatlan felépítésű és hangvételű, személyeskedő kijelentésektől sem mentes vitában, műsorvezető és különösebb szabályok nélkül ütköztette nézeteit Gyurcsány Ferenc jelenlegi és Orbán Viktor volt kormányfő a Parlament Munkácsy-termében. A szocialista miniszterelnök vitaindítójában fel-szólította ellenfelét: a továbbiakban ne jelzőkről, hanem konkrét számokról beszéljenek. Orbán Viktor szerint ugyanakkor az embereknek egyszerűen össze kellene hasonlítaniuk a négy évvel ezelőtti számlákat a mostaniakkal. Az ellenzéki vezető szerint a felső áfakulcs csökkentése elsősorban a gazdagok érdekeit szolgálja – hiszen a többet fogyasztó fizet több forgalmi adót, a kereskedők pedig nem fogják csökkenteni emiatt az áraikat. A pártelnök szerint a mérséklésre szánt mintegy 160 milliárd forintot arra kellene fordítani, hogy a személyi jövedelemadó alsó kulcsát 18 százalékról 13 százalékra csökkentsék. Orbán Viktor azt is javasolta, az augusztusi közületi gázáremelés ne érintse az egészségügyi és oktatási intézményeket. A Fidesz elnöke arra kérte továbbá a kormányfőt, hogy ne adja el a budapesti repteret.

Gyurcsány Ferenc kifejtette, a korábbi kormány elmulasztotta az adóreformot, és a volt kabinet családtámogatási rendszere nem váltotta be a reményeket; a mostani kormány családpolitikája sokkal igazságosabb. Orbán Viktor szerint ugyanakkor a mostani adózás  a családokat bünteti. A sokat emlegetett gázáremelésről Orbán Viktor úgy vélekedett, a kormány hibás abban, hogy nem az infláció szintjén tartja az energiahordozó árát; a jelenlegi miniszterelnök viszont azt hangsúlyozta, a világpiaci hatásokat az állam legfeljebb tompítani tudja. Gyurcsány Ferenc szerint éppen ezért nem általános ártámogatással kell segíteni az embereket, hanem megfelelő családtámogatást kell kialakítani.

A lakás- és otthonteremtési támogatásokról szólva a jelenlegi miniszterelnök kifejtette, a korábbi rendszerben a támogatást sokan nagy értékű házak vásárlására, sőt ingatlanbefektetésre használták. Szerinte a mostani kormány változtatásai éppen ezt az igazságtalanságot számolták fel. A nyugdíjrendszerről folytatott vitában Orbán Viktor egy minisztériumi felmérésre hivatkozva azt mondta, kormánya idején nőtt legjobban a nyugdíjak reálértéke; vitapartnere szerint ugyanakkor nem lehet egy teljes kormányzati ciklust három évvel összehasonlítani. A volt kormányfő végül Gyurcsány Ferenchez szólva kijelentette: mind ő, mind Magyarország számíthat támogatásukra. A miniszterelnök szerint az ellenzék támogatása azt is jelenti, a kormány jól végzi a munkáját.

A valóságról szólt a vita

Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója: Sikeres volt a vita abból a szempontból, hogy több olyan kérdés is előkerült, amelyek fontosak az ország gazdasága szempontjából. A felek nagyjából pontos adatokat idéztek, de azt is figyelembe kell venni, hogy azok statisztikai átlagot takarnak. Bár a gazdaság helyzetét illetően a valóságról szólt a vita, de gyakran kiragadtak olyan folyamatokat, amelyek saját szempontjukból voltak kedvezőek.

Sajnos kimaradt az EU

Bod Péter Ákos, közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke: Nehezíti az értékelést, hogy Gyurcsány Ferenc sok esetben nem tudta pontosan kifejteni érveinek lényegét, mondanivalója több ponton elsikkadt. Nincs olyan közgazdasági törvény, amely igazolná Orbánnak azt a kijelentését, amely szerint infláció alatt kell tartani az államnak bizonyos árakat. Egymással össze nem hasonlítható adatokkal dobálóztak a felek. Sajnos elsikkadt a vita hevében hazánk európai uniós helyzete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!