Hírek

2005.07.14. 00:00

Illéshez méltatlan feldolgozások

Augusztus 9-én utolsó alkalommal lép színpadra az Illés együttes. A negyvenedik születésnapját ünneplő legendás csapatot most egy új lemezzel lepték meg napjaink zenekarai.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Szörényi Szabolcs, Örs és Levente, Bródy János és az együttes alapítója, Illés Lajos udvariasan hallgatta, hogy mit műveltek zenéjükkel
[/caption]Nem kételkedünk abban, hogy lesznek olyanok, akik kedvelik az Amikor én még kissrác voltam feldolgozáslemezt. De csak azok, akik még soha nem hallották Illéséktől a Ne gondold vagy a Nem érdekel, amit mondsz és a Szőke Anni balladája című dalokat. Azt is mondhatnánk, erős költői túlzás, hogy feldolgozásnak nevezzék ezeket a nótákat. Hiszen szinte felismerhetetlen Illés-dalok szólnak. Marton László Távolodó – aki a lemez producere – elárulta, van egy álma. Mégpedig: a lemezen szereplő csapatokat tizenöt-húsz év múlva ugyanúgy ünneplik majd, mint most Illéséket. Marton még tovább folytatta, de reméljük, ez csak álom marad. Hol lesznek ezek a csapatok néhány év múlva, nemhogy negyven év múlva!

A tizenhárom együttes szabadon engedte fantáziáját. Bár valaki kordában tarthatta volna. A Pannonia Allstars Ska Orchestra a Ne gondold kezdetű dalból primitív, háromakkordos jamaicai zenét kreált, köze nincs az eredetihez. Szöveg nélkül nyomták, pedig az a lényeg! A Kispál és a Borz, meg a Ladánybene 27 megoldotta a feladatot. Az Etnofon Zenei Társulás és Palya Bea együttesből csak az utóbbi jelent meg, ám a Szőke Anni balladáját csodásan énekelte. Csakhogy a régi tévés vetélkedőt, a Repülj pávát juttatta eszünkbe. A lemez megálmodói úgy fogalmaztak, hogy az új CD főhajtás az Illés-életmű előtt. Inkább a lehajtott fejjel értünk egyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!