Hírek

2005.07.12. 00:00

Jövő héttől általános ítélkezési szünet kezdődik

A Legfelsőbb Bíróságon már tegnap elkezdődött, a megyei bíróságok többségében viszont július 18-án veszi kezdetét a szokásos nyári ítélkezési szünet. Az igazságszolgáltatási intézmények augusztus 18-ig tartanak zárva. A szabadságolások alatt a bírák csak ügyeletet adnak, hogy elláthassák a halaszthatatlan feladatokat.

Szakács Árpád

A kezelőirodák az ítélkezési szünet alatt is megszokott nyitvatartási rendben üzemelnek, így az ügyfeleknek lehetőségük van az iratbetekintésre. A nyári szünet a bíróságokon évekkel ezelőtt azért honosodott meg, mivel ebben az időszakban az idézettek gyakran távol maradtak, és emiatt el kellett halasztani a kitűzött tárgyalásokat. A szabadságolások időtartamát az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ajánlása alapján határozzák meg. Ugyanakkor a szabadságolás nem rövidíti le az eljárási határidőket, például azokat, amelyek fellebbezésre vagy a mulasztás miatti igazolási kérelmek benyújtására vonatkoznak. A bírósági szünet nem érinti a cégbíróságokat és az ítélőtáblákat, itt nyáron is folyamatos az ügyintézés, igaz, a szabadságolások miatt kisebb létszámmal folyik a munka.

Az ítélkezési szünetben ügyeletet teljesítő bírák eljárnak többek között az ideiglenes intézkedések, pszichiátriai elhelyezések, külföldi megkeresések ügyében, továbbá a külföldiek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos kérdésekben. A büntetőbírák például az előzetes letartóztatással vagy a titkosszolgálati eszközök engedélyezésével kapcsolatos halaszthatatlan teendők zavartalan ellátásáért tartanak folyamatos ügyeletet. Az ítélkezési szünet alatt azokat az ügyeket tárgyalhatják, amelyekben szoros határidőket ír elő a törvény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!