Hírek

2005.07.20. 00:00

Kapucinusmajom-parádé a tükör előtt

A kapucinus majmok csaknem azonnal felismerik, hogy tükörképük nem egy másik állathoz tartozik – derült ki amerikai tudósok újabb vizsgálatai alapján.

Farkas Cintia

[caption id="" align="alignleft" width="185"] „Tükröm, tükröm, mondd meg nékem – nem más az, mint az én képem”
[/caption]Azt, hogy egy állat felismeri-e önmagát a tükörben, a természettudósok már régóta vizsgálják. Ebből többek között az öntudat szintjére következtetnek. Az emberszabású majmok sikeresen vették a tükörtesztet, viszont a kisebb majmokról eddig tartotta magát az a – ma már nyugodtan mondhatjuk – tévhit, miszerint számukra a tükörben látott képmás nem más, mint egy olyan idegen állat, amelynek semmi köze a nézelődőhöz. Egy nemrégiben végzett kísérletsorozat ezzel szemben egészen újszerű felfedezéssel ennek ellenkezőjét bizonyítja: e szerint a majmok észlelése nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk. Arról nincs szó, hogy felismernék önmagukat, azonban másképpen tekintenek saját tükörképükre, mint más állatok. Frans B. M. de Waal és kollégái az Emory Egyetemen tizennégy kifejlett kapucinus majom viselkedését tanulmányozták. Egy tükröt helyeztek ugyanolyan nemű, egymás számára ismerős és idegen állatok elé. A felnőtt nőnemű egyedek barátságosan, mondhatni, szívesen közeledtek a tükör felé, nézegették nem titkolt kíváncsisággal, ezáltal sokkal gyakrabban teremtettek szemkontaktust a tükörképükkel, mint akkor, amikor egy idegen majommal találkoztak. A hímnemű majmoknak a tükör láttán tanúsított viselkedésében felfedeztek barátságos gesztusokat, ám azt tapasztalták, hogy gyakorta negatív reakciókat is kiváltott belőlük a tükörben észlelt kép.

Megállapították, hogy a kapucinus majmok viselkedése minden esetben más volt, mintha másik eleven állattal találkoztak volna. Összegezve, az állatok reagálása következetes és egyedi volt – állapították meg a tudósok. Az eredményekből kitűnik, hogy a kapucinus majmok szinte azonnal tudják, hogy a tükörben nem egy idegen állat képe jelenik meg. A kutatásból arra is következtetni lehet, hogy a kapucinus majmok a hiányzó láncszemet képviselik az olyan állatok között, amelyek felismerik saját tükörképüket, és azok között, amelyek másik állatnak vélik a tükörben látott alakot. A tesztből talán egyéb következtetések is levonhatók az öntudat fejlődésével kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!