Hírek

2005.07.21. 07:24

Kereskedelmi tévék: bebiztosítva

Pezsgőt bonthatnak az RTL Klub és a TV 2 székházaiban. A két kereskedelmi tévéadó 2012-ig folytathatja a sugárzást. Az MSZP által delegált testületi tag, Ladvánszky György beadványát – amely a mihamarabbi döntést sürgette – kétharmados többséggel megszavazta az ORTT.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="271"] Jelenet a Rém rendes családból. Az RTL KLub komédiája a csatorna egyik legnézettebb műsora.
[/caption]Az RTL Klub és a TV2 2012-ig folytathatja a sugárzást, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint korábban, és az általuk fizetendő koncessziós díj sem emelkedett. A két országos kereskedelmi tévécsatorna tíz évre szóló szerződése 2007 júliusában jár le. A törvényi logika szerint az ORTT-nek elég lett volna csak jövő év áprilisa és júniusa között döntenie, ez az időszak azonban éppen a választásokkal esik egybe. A médiatörvény alapján ugyanis az ötéves, egyszeri megújításra vonatkozó igényt legkésőbb a sugárzási szerződés lejárta előtt tizennégy hónappal kell bejelentenie a műsorszolgáltatónak. – Ez azonban nem azt jelenti, hogy a beérkezett igényt korábban nem lehet elbírálni – mondta el lapunknak Vékony Éva. A médiahatóság szóvivője megerősítette értesülésünket, hogy Ladvánszky György előterjesztése alapján került sor a két kereskedelmi televízió 2007-ben lejáró szerződésének, valamint két körzeti és 36 helyi rádió 2006-ban lejáró jogosultságainak meghosszabbítására. Az ORTT öt tagja közül négy elfogadta Ladvánszky előterjesztését, egyedül a Fidesz által delegált Szalai Annamária nem értett egyet azzal; a testület így kétharmados többséggel szavazta meg a javaslatot. Ennek megfelelően hosszabbították meg a két kereskedelmi tévécsatorna szerződését további öt évvel, így az RTL Klubnak és a TV2-nek 2012-ig módosult a műsorszolgáltatási jogosultsága.

[caption id="" align="alignleft" width="274"] Columbo felügyelő nyomozás közben. A TV2 szuperzsarujának kalandjai a képernyőhöz szegezik a nézőket.
[/caption]Ladvánszky György azzal indokolta a gyors eljárást, hogy a döntés későbbre csúszása esetén több kis médium frekvenciájára nem is tudtak volna időben pályázatot kiírni. – Ez puccs volt – minősítette ugyanakkor a történteket Szalai Annamária. Szerinte a döntés mögött nem szakmai akarat állt, az eljárás politikai összefogást és együttműködést sejtet. Az ellenzéki testületi tag úgy véli, a folyamat egyes eljárásjogi kérdései tisztázatlanok, jobban meg kellett volna vizsgálni a két médium társadalmi hatását, és megvárni számos, a testület által a témában megrendelt tanulmány elkészültét. Jelezte: kezdeményezni fogja a döntés visszavonását és a hosszabbítások újratárgyalását.

A TV2 vezérigazgatója, Kereszty Gábor a döntésre reagálva elmondta: az ORTT állást foglalt amellett, hogy fenn kívánja tartani a jelenlegi médiapiac struktúráját. – Mindez azt jelenti, hogy az elkövetkező hét évben tovább építhetjük a TV2-t – tette hozzá. A meghosszabbított szerződés változatlan tartalommal kerül a televíziók igazgatóinak asztalára, így a frekvenciadíj is változatlan marad: 2005-ben a két kereskedelmi csatorna nettó hárommilliárd forintot fizet a sugárzásért. Az RTL Klub 1 milliárd 424 milliót, a TV2 valamivel többet, 1 milliárd 567 millió forintot. Az összeg minden évben az infláció mértékével emelkedik.
Az első olvasásra elképesztőnek tűnő számok két ekkora mammutcég esetében minden további nélkül elfogadhatóak: a Magyar Reklám Szövetség becslése szerint a teljes magyar hirdetési piac tavalyi nettó bevételeiből 60 milliárd forinton osztozkodhatott a két kereskedelmi csatorna.

Az RTL Klub programigazgatója, Kolosi Péter elmondta: a döntésnek örülnek, ennek minden következményét elfogadják. – Egyébként a konceszsziós díjat – amely Európában a harmadik legmagasabb – változatlanul nagyon magasnak tartjuk, bár tudjuk, mások szerint ez az összeg akár háromszor ennyi is lehetne – tette hozzá.

Nincs új pályázat

A médiatörvény néven ismert 1996. évi I. törvény rendelkezik a koncesszió meghosszabbításról. E szerint „a műsorszolgáltatási jogosultság televízió esetén legfeljebb tíz évig érvényes, és lejártakor a műsorszolgáltató kérelmére pályázat nélkül egy ízben öt évre megújítható.” Csak akkor kell pályázatot kiírni, ha megújítási igény nem érkezik az ORTT-hez 14 hónappal a szerződés lejárta előtt, vagy ha a csatorna súlyosan szerződést szeg, például nem fizeti ki a koncessziós díjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!