Hírek

2005.07.19. 06:58

Két medence és egy ugrótorony

Ünnepélyes keretek között földbe helyezték vasárnap este a Hajós Alfréd Uszoda új medencéinek alapkövét.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="118"] Gyárfás és Ábrahám alapkövezett
[/caption]A margitszigeti beruházás építési engedélye pénteken emelkedett jogerőre, miután a területért aggódó civil szervezetek „végső vereséget szenvedtek” a bíróságon. A Hajós Alfréd Uszoda északi oldalán már kivágták a fákat, kiürítették a lebontásra ítélt épületeket. Így lényegében szabaddá vált a terület az új ötven- és huszonöt méteres medencék előtt. Mellettük egy ugrótornyot is felépítenek, mivel a jelenlegi nem felel meg a nemzetközi előírásoknak. Az új lelátókon tízezer szurkoló biztathatja a versenyzőket. Az 1,6 milliárdos beruházás kivitelezőjét pályázat útján választja ki a Nemzeti Sporthivatal (NSH). A győztest augusztus elején nevezik meg. – A jövő hónap közepén véglegesen átadjuk a területet a kivitelezőnek – mondta lapunknak Ábrahám Attila, az NSH elnöke. – A tényleges építkezés szeptemberben kezdődik.

A vasárnapi esemény felszólalói többször is kitértek a Mozgalom a Margit-szigetért Egyesületre (Momart). A szervezet minden törvényes eszközt bevetett, hogy ne a védett szigeten építsék fel az eredetileg Lágymányosra tervezett medencéket. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke elmondta, nagyon örülne, ha az egyesület képviselői az új létesítmény díszpáholyából tekintenék meg a versenyszámokat. – Köszönjük szépen, de nem kérünk a provokációból – mondta lapunknak Sipos Béla, a Momart alelnöke. – A beruházás várható előnyei messze nincsenek arányban a környezetrombolással. Az átültetett tizenkét fából kettő már elpusztult, és a többi sincs jó állapotban. Erről bárki a saját szemével is meggyőződhet. Egyébként még nem merültek ki a jogi lehetőségek, de egyelőre nem döntöttünk a következő lépésekről – mondta.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!