Hírek

2005.07.26. 00:00

Lányomé a pénz a bankban, ha meghalok

Olvasónk bankszámlát nyitott, és lányát nevezte meg kedvezményezettnek. Kérdése: milyen herce-hurcát kell végigjárnia a lánynak, ha ő meghal?

BAMA

A bankot köti az a szerződés, amely az ügyfél és közte létrejött – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A kedvezményezetti nyilatkozat tehát, amit a kedves olvasó a lánya javára tett, kötelezi a pénzintézetet. Úgy kell eljárnia, ahogyan a hölgy meghagyta. Az ügyfél halála esetén a lány hozzájuthat a bankszámlán lévő pénzhez. Feltéve, ha igazolja, hogy ő a folyószámla jogutódja. Ehhez az öröklési bizonyítványra vagy a halotti és a születési anyakönyvi kivonatra van szükség.

Az igazolás ügyét azonban a számlatulajdonos és a kedvezményezett már életében elrendezheti. Akkor később nem kell végigvárni, míg a hatóság kiállítja a szükséges papírokat. Habár a számlatulajdonos halála után a bank megkövetelheti a jogutódtól az öröklési bizonyítványt, ennek felmutatását követően nem tarthatja vissza a pénzt. Az örökség elosztása már nem az ő hatásköre - teszi hozzá a jogász. Amennyiben tehát más örökösök is vannak, és mi felvesszük a teljes összeget, ők joggal kérhetik a részüket. A banknál kedvezményezettnek lenni nem azt jelenti, hogy örökléskor a pénz automatikusan csak a miénk.

KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, miről szeretne olvasni!
REGGEL, 1122 Budapest,  Városmajor u. 12–14.
Tel.: (36-1) 488-5541 (rögzítő is)
e-mail:
[email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!