Hírek

2005.07.14. 00:00

Lemond a román kormány

„Nem változtak a körülmények, amelyek miatt bejelentettem lemondási szándékomat. Csalódott vagyok, mert a parlamentben nincs meg a politikai akarat a reformok folytatására” – mondta Colin Popescu Tariceanu kormányfő a parlament rendkívüli ülése után. A törvényhozás ugyanis elfogadta az alkotmánybíróság döntéséhez igazított parlamenti szakbizottsági határozatot. Tegnap délután még úgy látszott, mégis helyén marad a kabinet.

Lukács János, Kolozsvár

Miután ugyanis Traian Basescu államfő a válság „csendes” megoldása mellett foglalt állást, a miniszterelnök is megingott korábban hozott döntésében. Először az elnök bírta rá a miniszterelnököt a lemondási nyilatkozat megtételére, majd ő volt az, aki Tariceanut visszakozásra ösztönözte. A lapok ezért „aljas árulásként” értelmezték Basescu magatartását.

A kormányválságot az robbantotta ki, hogy az alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentnek az igazságügy reformjára vonatkozó törvénytervezetet. Vezető román napilapok szerint a húzással Basescu azt szerette volna elérni, hogy a törvényt eredeti formájában szavazza meg a parlament, semmibe véve az alkotmánybíróság döntését. Ez végül mégsem történt meg. Az RMDSZ még a szavazás előtt bejelentette: nem ért egyet az előrehozott választásokkal. Most Markó Béla úgy nyilatkozott, hogy szolidáris a koalíciós partnerekkel, és készülnek az előrehozott választásokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!