Hírek

2005.07.13. 06:32

Már a csillagos ég sem határ

Valóban megállíthatatlan a futballrulett: Ronaldinho megszerzéséért a Chelsea milliárdokat kínál, így a 25 esztendős brazil megtartására a Barca még annál is többet kénytelen áldozni.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="294"] Ronaldinho a labdát fedezve tárja szét kezét a mexikói Pavel Pardo támadásában, és nem azért, mert elégedetlen egyre növekvő jövedelmével
[/caption]A spanyol bajnok mosolygós szuperklasszisa eddig potom évi 4 millió eurós szerződéssel tengette életét a katalán fővárosban, ám az egymilliárd forintnak megfelelő bér most az ötszörösére emelkedhet. A Barca kényszerhelyzetbe került, emelnie kell a tétet, ha meg akarja akadályozni a Chelsea-tulajdonos, Roman Abramovics vásárlási szándékát. Az Angliában élő, orosz olajmilliárdos kilenc évre kínál 140 millió eurós szerződést a dél-amerikai klasszisnak, s ezenkívül 120 milliós lelépési pénzt fizetne a katalán klubnak. Ezt kell túllicitálniuk a Barcelona vezetőinek. A brazil játékos elé tett új ajánlat szerint a 2010-ig szóló szerződés, melyet a 2014-ig tartó időszakban opciós előjogokkal évente újratárgyalhatnak és meghosszabbíthatnak, összesen 200 millió eurót (ötvenmilliárd forint…) különít el a futballista számára. A megállapodás értelmében Ronaldinho a győzelmi prémiumokkal együtt évi 21,6 millió eurót kereshet, ami 1,8 millió eurós havi illetményt (445 millió forintos fizetést) jelent.

Sokba kerül a szamba, nem véletlen, hogy a Barca a közelmúltban feladta hosszú ideje betartott elveit, s immár áruba bocsátotta a csapat mezét is. Igencsak kellett a névadó szponzortól, a 2008-as pekingi olimpia szervezőbizottságától érkező évi 19 millió euró (4,7 milliárd forint), hiszen így már csak szűk hárommilliót kell hozzátenni, s együtt a brazil csodacsatárnak utalandó fizetés…

Németországban a Bayern-menedzser, Uli Hoeness (52) küszködik hasonló pénzszerzési gondokkal, hiszen egyre közeleg a 2006-os esztendő, amikor a bajnokcsapat 11 játékosának jár le a szerződése. Most kell tehát azokat a megállapodásokat tető alá hozni, melyek garantálják a sztárok maradását, s azt, hogy az esetleges távozókért lelépési díjat lehessen kapni. A müncheni klub számára most a legfontosabb feladat, hogy vonzó ajánlatot tegyen a játékmester, Michael Ballack (28) elé. A lapok szerint nagy a valószínűsége, hogy a német foci történetében először az évi tízmillió eurós fizetést meghaladó kontraktus köttetik majd. „Michael tudja, hogy élete legfontosabb szerződésének aláírása előtt áll. Érthető az is, ha a játékos meghallgatja a külföldi ajánlatokat, s igyekszik a legjobb tárgyalási pozíciót felvenni. Mi azt szeretnénk, hogy továbbra is Münchenben maradjon, s úgy gondolom, ennek nem lesz pénzügyi akadálya” – vélekedett a menedzser.

Arra a kérdésre azonban nem volt hajlandó válaszolni, hogy a Manchester United állítólag húszmilliós ajánlatával szemben mit tud kínálni a válogatott csapatkapitányának jelenlegi klubja, a Bayern München. „Semmilyen találgatást nem kommentálok, semmilyen részletet nem adok ki addig, amíg a szerződést alá nem írjuk” – mondta Uli Hoeness. Valószínűsíthető, hogy azután sem. Hiszen jönnek sorban az újabb tárgyalások. Ajánlatot kell tenni Oliver Kahn és a többi sztár elé is. S akkor még ott vannak az érkező játékosokkal kötendő megállapodások és az úgynevezett előszerződések. Ebben a témakörben a Köln klasszisa, Lukas Podolski a listavezető. Hoeness csak annyit mondott, hogy 2006-ban mindenképpen szeretnék megszerezni, mert most aligha valószínű, hogy az újonc lemondana egyik kulcsemberéről. Addig is a müncheniek keletre, pontosabban Távol-Keletre tekintenek. A csapat a bajnoki rajtot megelőző héten ötnapos japán túrára vállalkozik. Nem lebecsülendő a két fellépésért járó, összesen kétmillió eurós gázsi sem, ám Hoeness szerint legalább olyan fontos, hogy Ázsiában is hídfőállást építsen ki a klub, hiszen csak a jelenlét, az ismertség hozhat újabb üzleteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!