Hírek

2005.07.07. 06:23

Már csak kevés a kiadó hely

Újvári M.

Gyurcsány Ferenc az MSZP miniszterelnök-jelöltje, és lezárult az egyéni választókerületi jelöltállítás is a szocialista pártban. Információink szerint a nagyobbik kormánypárt elnöksége egyetlen jelöltet sem vétózott meg, de van még egy-két függő játszma. Ezek közé tartozik Zuschlag János ügye. Őt magánokirat-hamisításban való bűnsegédlettel gyanúsítják. Ráadásul neki korábban azért kellett lemondania mandátumáról, mivel viccelődött a budapesti Terror Háza előtt tartott rendezvényen a holokauszt áldozataival kapcsolatban. A kiskunhalasi MSZP-szervezet mégis Zuschlag Jánost jelölte képviselőnek a 2006-os választásokon. Az elnökség jelenleg lebegteti az ügyet.
Hasonló a helyzet Békés megyében a 7. számú (Mezőkovácsháza és környéke) választókerületben. A térség alapszervezetei ugyan dr. Karsai József mellett tették le voksaikat, de az ügyben nem kizárt az elnökségi óvás.
A párt több szervezete ugyanis alapszabály-ellenesnek és jogszerűtlennek tartja a jelölést.
A búzaégetéséről elhíresült battonyai gazdálkodót a szavazáson 10 alapszervezet támogatta. Heten viszont az 1998-as választáson a megyében egyedül MSZP-s egyéni mandátumot szerzett Tóth Sándorra szavaztak. A magyarbánhegyesi agrárszakembert, aki 1994 óta országgyűlési képviselő, 2002-ben Karsai jelölése miatt félreállították. Végül országos listáról mégiscsak bejutott a parlamentbe.
Hiller István pártelnök tegnap a Nap-kelte adásában közölte, hogy a párt ismét Gyurcsányt jelöli a kormányfői posztra. Nyakó István pártszóvivő lapunknak azt mondta, az MSZP-ben egyelőre nincs napirenden egy esetleges választási együttműködés az SZDSZ-szel, így a párt mind a 176 választókerületben indít jelöltet. A 2002-es győztesek legtöbbje indul. Az egyik kivétel
a füzesabonyi Gulyás László. A nyolc baranyai választókerületből mindössze egyben jelenthet a kívülállók számára némi meglepetést a jelölt személye. A pécsi egyes körzetben a 2002-ben nyertes Kékes Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke helyett Bókay Endre eddigi önkormányzati képviselőt indítja a párt. Utóbbit támogatta a nemrég lezajlott városi jelöltállító küldöttgyűlés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!