Hírek

2005.07.16. 00:00

Másfélmillió forint egy esküvőre

Ruha- és autókölcsönzők, ékszerészek, nyomdák, virágosok, fotósok, videósok, vendéglátóhelyek bevételeit gyarapítják az esküvőre készülődők. Aminek a nyár az igazi szezonja.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Bármennyire változik a divat, a menyasszonyi ruha lényegében alig. Annál inkább az ára. Ma már 80–120 ezer forint körül alakul a bérleti díj.
[/caption]A „csendes” esküvő nem kerül sok pénzbe, ezt azonban csak minden hatodik pár választja. A többieknek azonban legalább 700–800 ezer forintot kell fordítaniuk rá, ám 1,5 milliót is könnyű elkölteni, különösebb flanc nélkül. Vegyük sorra a költségeket!

A terembérlet természetesen attól függ, hogy például a budai várbéli házasságkötő termet veszi-e valaki igénybe 25–30 ezer forintért vagy a firenzei Pitti-palota mására 1953-ban elkészült Teréz körútit 15–20 ezerért. Netán Zuglóban mondja ki a boldogító igent 6–8 ezer forintért. Vagy egy bérelt hajón, ahova az anyakönyvvezető is kiszáll, és ami évek óta egyre nagyobb divat. Az ára azonban nem több, mint egy belvárosi házasságkötő teremé, és utána egy középkategóriás étteremé: óránként 25–30 ezer forint. Újra egyre gyakoribbak az egyházi esküvők, de tévedés ne essék: a templomokért is fizetni kell.

Az esküvői előkészületek első hírnöke a jegygyűrű. Nem könnyű választani az óriási felhozatalból. Olcsótól a drágáig, vékonytól a szélesig mindenféle kapható, párban már 10–15 ezer forintért. Vidéken inkább a sima karikagyűrűk, városokban a modernebb, fehérarany kombinációs, mutatósabbak változatok terjedtek el. Vannak olyan üzletek, ahol a 100 ezer forintos karikagyűrűpárt keresik, de leginkább a 35–40 ezer forintosak fogynak. Persze aki megengedheti magának, apró igazi kövekkel könnyen elkölthet a pár gyűrűre 850 ezer forintot is.

Bármennyire változik a divat, a menyasszonyi ruha lényegében alig. El lehet képzelni stílusokat, beleképzelhetik magukat a házasulók tájakba, korokba. Lehet a ruha spanyolos, reneszánsz, rokokó, barokkos vagy éppen olasz hangulatú. A szakemberek tapasztalatai szerint fantáziában nincs hiány a mai fiataloknál. Ezen a piacon is egyértelmű a túlkínálat. Darling, Glória, Ámor, Loretta, Ásó-Kapa, szinte egymást érik a szalonok. A külföldi ruhákat kínáló szalonokban 40–50 ezer forint a minimumár, de általában 80–120 ezer forintos bérleti díjakat kérnek. Hiszen sok egyéb mellett vámot, inflációt is belekalkulálnak az árakba. A vőlegény – és vőfély – szinte kötelező viselete ma is a szmoking, frakk, zsakett, ezek 8 ezer forinttól 20–25 ezer forintig kölcsönözhetők. A kiegészítőket – mint például csokornyakkendő, kesztyű, bugyor – a szakemberek inkább megvételre ajánlják.

Van lehetőség pezsgős koccintásra 2–3 ezer forintért, míg virágcsokrok 8–24 ezer forint körüli áron rendelhetők. Előbbi szegfű, utóbbi orchidea, de bármilyen elképzelt virág-összeállításra lehet kérni árajánlatot. Az esküvői felvonuláshoz bérelhetünk fehér Mercedest 8–10 ezer forintért óránként, sofőrrel. Sőt, kérhetünk motoros rendőri kíséretet, nem is túl mélyre nyúlva a zsebünkbe. Vagy helikopterről fotózást, amint négyfogatos hintón szeli át az esküvői menet a várost. Egyes házasságkötő termekben külön szolgáltatás a kétkamerás videózás. Ilyenkor két operatőr folyamatosan dolgozik, és a műszaki szobában egy digitális vágópulton az esküvő végére a megrendelő egy vágott filmet kap kézhez.

A vendéglátósoknak jó üzlet az esküvő. De ha a pár nem elég körültekintő, könnyen üröm vegyülhet az örömbe. Például amikor csak az elszámolásnál derül ki, hogy külön díjat számolt fel az étterem, mert a lakodalom idejére mások előtt bezárt. Vagy azért, mert a rendezvény éjfél elmúltával is tartott. A vendéglátóhelyek egyébként versengenek az esküvőkért, de nem igaz, hogy minél nagyobb egy rendezvény, annál nagyobb az étterem haszna. Hiszen ilyenkor nagyobb létszámmal és nagyobb rezsivel is dolgoznak. Egy negyvenfős esküvő egy szolidabb helyen mintegy 200–250 ezer forintból oldható meg. Felső határ nincs. Az esküvői szezon szeptember végéig tart, és ősszel van egy kis utószezon. Legkésőbb áprilisban azonban már a szeptemberben házasulandók is bejelentkeztek. Vagy mégsem? A kisebb házasságkötő termekben találtunk szabad időpontokat.

Esküvői árlap (Ft)

Terembérlet 6–25 ezer

Ruhák (bérlet) 48–450 ezer

Gyűrűk (pár) 15–850 ezer

Vacsora (Ft/fő) 6–20 ezer

Zene 15–60 ezer

Meghívók (darab) 100–2000

Virág 8–24 ezer

Reggel-gyűjtés

Terembérlet 6–25 ezer

Ruhák (bérlet) 48–450 ezer

Gyűrűk (pár) 15–850 ezer

Vacsora (Ft/fő) 6–20 ezer

Zene 15–60 ezer

Meghívók (darab) 100–2000

Virág 8–24 ezer

Reggel-gyűjtés Bármennyire változik a divat, a menyasszonyi ruha lényegében alig. Annál inkább az ára. Ma már 80–120 ezer forint körül alakul a bérleti díj. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!