Hírek

2005.07.26. 00:00

Megszűnik egy újabb európai adóparadicsom

Vége a gibraltári adóparadicsomnak. Az Európai Bíróság úgy döntött: a brit gyarmatnak is eleget kell tennie az uniós adószabályozásnak, beleértve a pénzügyi átláthatóság követelményét. Az eljárást Spanyolország indította.

O. T.

Európa legmagasabb bírói fóruma felszólította a brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár pénzügyi hatóságát: a jövőben szolgáltasson információkat az országban végrehajtott magánbefektetésekről, ha az EU valamely tagországa kéri ezt. A bírósági döntés ezzel véget vet a terület adóparadicsom-jellegének.

A döntés az EU támogatását élvező spanyol kormány és a gibraltári brit hatóságok hosszas vitáját zárja le. Spanyolország kérte a gibraltári áfamentesség megszüntetését, egyben azoknak a pénzügyi információknak a kiszolgáltatását, amelyeknek megadása az unión belül kötelező. Előbbi téren a bíróság nem foglalt állást, de azt kimondta, hogy az adózással kapcsolatos információcseréből Gibraltár sem vonhatja ki magát. Mindeddig a brit hatóságok azzal érveltek, hogy az uniós törvények nem kötelezőek Gibraltárban. A területet Nagy-Britannia 1973-as EU-csatlakozásakor nem vonták a szerződés hatálya alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!