Hírek

2005.07.15. 06:28

Mészölyt Kuvaitba hívják

Míg az utóbbi időben leginkább arról szóltak a hírek, hány csapat áll a megszűnés, illetve a kizárás határán, ma már arról is írhatunk, hogy halad a felkészülés a bajnoki rajtra.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="297"] Mészöly Géza eddigi szakmai munkájának elismerése, hogy az arab világba hívják. A kuvaitiak válogatottjuk szövetségi kapitányának szánják.
[/caption]Július 30-án kezdődik a 2005–2006-os bajnoki idény az első osztályú csapatok számára. Egy héttel ezelőtt még senki nem merte volna biztonsággal leírni, mely csapatokat is kell a legfelső osztály tagjaiként érteni. Először a Zalaegerszeget „zárták ki”, majd egy furfangos pénzügyi manőver után vették vissza a legjobbak közé. Ezt követte a Ferencváros kálváriája. Napokig úgy tűnt, történetében először nem indulhat az élvonalban a huszonkilencszeres bajnokcsapat. (Persze ki hitte el ezt igazán...?) A Fradi „természetesen” mégis megkapta a jogot az indulásra.

Eztán robbant a bomba Sopronban, a csapatot egy váratlan húzással faképnél hagyta addigi főtámogatója, majd az egyik legnagyobb résztulajdonos, Antók Zoltán is. Mindez azt jelentette, hogy az előző évi több mint 300 milliós költségvetés 140 millióra csökkent, azaz a Magyar Kupa-győztesnél alaposan át kellett értékelni az előző szezon sikerei nyomán meghozott döntéseket, valamint a csapattal szemben támasztott elvárásokat. Általános meglepetésre Sopronban olyan gyorsan álltak helyre a dolgok, ahogy pár nappal korábban elromlottak. Lett kiemelt mezszponzor, és lett új főtulajdonos a romániai Vízer Máriusz László személyében. Az üzletember mindjárt megduplázta a csapat költségvetését, és a városba csábította a korábban a nagyszalontai futballiskolájában dolgozó egykori szövetségi kapitányt, Csank Jánost is.
Ma már arról számolhatunk be, hogy a mesternek játékosai is lesznek, aláírta ugyanis új szerződését Bagoly Gábor, Csordás Csaba, Fehér Zoltán és a szerb Bojan Lazics is. A legújabb hírek szerint pedig a bordó-fehérekhez tart a skót Livingstonból hazatérő Kriston Attila, valamint Fülöp Zoltán és Zombori Zalán is, akik már dolgoztak Csank János kezei alatt a Ferencvárosnál. Azaz a csapat most már teljes gőzzel készülhet a kétfelvonásos Szuperkupára. Az első meccset szombaton Sopronban rendezik, a visszavágóra jövő hét szerdán Debrecenben kerül sor.

A bajnoknál egyetlen pillanatig sem voltak olyan gondok, amelyek általában jellemzik a mai magyar labdarúgást. Van pénz, a játékosok megkapják a fizetésüket, így nem a kifizetetlen számlák, hanem a BL-selejtező jár a hajdúságiak fejében. A Hajduk Split elleni két mérkőzésre való felkészülést szolgálta a REAC, illetve az Újpest elleni egy-egy mérkőzés, ahol három csapatra való futballista lépett pályára. A rákospalotaiak 1-0-ra legyőzték a bajnokcsapat rájuk eső részét, Újpesten viszont vendéggyőzelem született, elsősorban Bogdanovicsnak köszönhetően. Tőle a Hajduk ellen is hasonló teljesítményt várnak.

Nemzetközi mérkőzésre készül a Diósgyőr is, a borsodiak számára az angol Ipswich Town elleni július 24-ei mérkőzés lesz a bajnoki főpróba. A Honvéd is a szokottnál nyugodtabb körülmények között készülhet a rajtra, és ezt aligha bánják a vezetők és a hűséges szurkolók. Aldo Dolcetti edző legnagyobb gondja, hogy kit állítson a kapuba, miután Bardi Gábor a ZTE-hez igazolt, Takács Tamás pedig sérült. A kiszemeltek egyike a Portugáliából hazatérő Milinte Árpád, a másik jelölt pedig Tóth Iván. Újpesten a legnagyobb izgalmat most egy kuvaiti megkeresés jelenti. Az ajánlat a vezetőedzőnek, Mészöly Gézának szól, akinek egy Budapesten élő menedzseren keresztül felajánlották az arab ország válogatottjának kispadját. A fiatal szakember gondolkodóba esett, amit meg lehet érteni, ha belegondolunk a két ország gazdasági lehetőségei közötti különbségbe, illetve a hazai edzők bizonytalan sorsába. Egyelőre azonban arra mutatkozik nagyobb esély, hogy az UTE kispadján kezdi a szezont a Diósgyőr ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!