Hírek

2005.07.04. 00:00

Minden napra egy határidő

A ligatanács csak a Ferencváros nevezését nem fogadta el a 2005/2006-os futballbajnokságra. A Fradinak ma éjfélig kell pótolnia a hiányokat.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="206"] László Csaba edző itt Huszti Szabolcsnak magyaráz. Azt még nem tudhatja, az új szezonban kikhez szólhat. Fotó: Beliczay László
[/caption]Tizenöt csapat nevezését elfogadta a soros futballbajnokságra a ligatanács, a Ferencvárosét nem. A testület ma éjfélig hiánypótlásra szólította föl a klubot. Szinte reménytelen helyzetben van a Fradi, hiszen azt kell igazolnia, hogy nem tartozik a játékosainak, s hogy lesz elegendő pénze arra, hogy végigjátssza a következő idényt. Tepszics Ignác sportigazgató nem esett kétségbe a szigorú döntés hallatán, határozottan kijelentette, hogy valós esélyt lát arra, hogy eltűnjön az adósság, s arra is, hogy megnyugtassák a ligát a jövőt illetően. A sportigazgató biztosan tudja, mit beszél, ezzel együtt tény, hogy a 2005-ös esztendő eddig eltelt hónapjai az Üllői úton arról szóltak, hogy rendre újabb és újabb határidőket szabott a klub a játékosok járandóságának kifizetésére. Legutóbb június 30. volt a bűvös nap, ám éppen úgy kifizetés nélkül telt el, mint a korábbi határidők. És nemcsak a kifizetésre megjelöltek…

Emlékezetes, hogy Furulyás János klubelnök korábban szinte naponta hajtogatta, hogyha május 31-ig nem rendelkezhetnek szabadon az Üllői úti létesítmény melletti kéthektárnyi területtel, a befektetni szándékozó cég visszaléphet az üzlettől. Nos, az ingatlan még most sem a klubé, köszönhetően annak (is), hogy egyelőre még az első lépés is hiányzik a megvételhez, a területet még nem minősítette át a pénzügyminiszter zárt pályázaton meghirdethetővé. A lényeg, hogy éppen elegendő jogi herce-hurca várható már addig is, amíg szerződés köthető a titkos befektetővel. A pénz pedig most kell a klubnak, mégpedig sürgősen. Ha úgy tetszik, ebben a percben, hiszen a játékosoknak összesen 150 millió forinttal tartozik a klub.

Az elmúlt héten azt beszélték, hogy a befektetni szándékozó cég „magyarországi kapcsolata” bankkölcsönt vesz föl, hogy segítsen a Fradin. Ha ígaz a hír, akkor a klub már akkor lekötelezettje a cégnek, amikor még alá sem írták a szerződést, az ilyesmi pedig nem éppen hasznos a részletekről való tárgyalás előtt. Mint általában a kiszolgáltatottság.

A Ferencváros jövőjéről képtelenség biztosat mondani, ami enyhén szólva is szomorú. Elvégre, ha a legnépszerűbb klub képtelen megteremteni az anyagi biztonságát, akkor képzelhető, mi lehet másutt. A Fradi helyzetét nehezíti, hogy holnap is lejár egy fontos határidő: be kell nevezniük azokat a játékosokat, akik pályára léphetnek az UEFA-kupában. A helyzet itt is meglehetősen képlékeny. Június 30-án tizenkét futballistának járt le a szerződése, közülük jelen pillanatban csupán öten edzenek az Üllői úton – Szűcs Lajos, Lipcsei Péter, Huszti Szabolcs, Rósa Dénes, Balog Zoltán. Ők egyrészt arra várnak, hogy megkapják a nekik járó pénzt, másrészt pedig azt remélik, hogy számukra elfogadható szerződést tesznek eléjük.

Nemrégiben a csapat két kulcsembere, Szűcs Lajos és Lipcsei Péter jelentette ki, hogy tudásukhoz, tapasztalatukhoz méltó megállapodásra hajlandóak csak. Kétségtelen, igazuk van azoknak (például Nyilasi Tibornak), akik szerint a klub hagyományai miatt elvárható, hogy a játékosok többet vállaljanak, ha a helyzet kritikus, ám nem olyan a világ, hogy az érzelmi és a morális tényezők elsőbbséget élvezzenek az anyagiakkal szemben. Az ilyesmi nem várható el, még akkor sem, ha az Üllői úton tényleg ez lenne a minimum. Föltéve, ha őszinték a nyilatkozatok.

Akármennyire is nehéz a Fradi helyzete, csak kevéssé valószínű, hogy ne indulhatna el a bajnokságban. Legyen elegendő csupán a Zalaegerszeg esetére utalni. A csapattal kapcsolatban nemrégiben az illetékes testület úgy döntött, hogy nem szerepelhet az NB I-ben, a döntéshez még azt is hozzátették, hogy jogerős, fellebbezésnek helye nincsen. Ehhez képest néhány nappal később – némi zalai „hitelátcsoportosítást” követően – bejelentették, hogy a ZTE mégiscsak megfelel a követelményeknek, zöld utat kaphat. Mert nálunk minden megtörténhet. Az ellenkezője is.

Sowunminak három-négy év sok Svédországban

Megfelelt a próbajátékon, így a svéd első osztályú Landskrona játékosa lehetne Sowunmi Thomas. A legutóbb a Fradiban játszó futballista ezzel együtt még gondolkozik azon, mit tegyen. A svédek 3-4 évre szerződtetnek, ez Sowunminak túl hosszú idő. Főként, hogy van más ajánlata is

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!