Hírek

2005.07.06. 00:00

Minden tizedik bűnöző visszaeső

A hét szenzációja, hogy madám lett az egyik taxisgyilkos lányból. Pedig a gyilkosságot vizsgáló rendőrök nem lepődtek meg ezen. B. Andrea bukása törvényszerűnek látszott.

Szemán László

Magyarországon a rendőrség kimutatásai szerint egy évben közel 120-130 ezer bűnelkövető válik ismertté. 2004-ben például 130182 fő. Közülük minden tizedik visszaeső bűnöző. Úgy, mint a Győrött leleplezett bordélyház egyik vélt üzemeltetője is.
Tavaly januártól nyomoztak a rendőrök a Győrben működő bordélyház irányítói után. Két fiatal lány, B. Andrea (22) és Sz. Gerda (21) előbb Adyvárosban, majd Marcalvárosban, végül a Baross utcában bérelt lakást. Egyszerre legalább fél tucat lánnyal dolgoztak, időnként maguk is beszálltak a szexuális szolgáltatás nyújtásába. Valamennyien önként adták a fejüket a prostitúcióra. Újságokban hirdették magukat, és az éppen aktuális bérelt lakásban bonyolították le a menetet. Egy félórás alapszolgáltatás hatezer forintba került, aminek 40 százaléka volt a prostituálté. A bevételt pontosan könyvelte a két bérlő. Ők a börtönben ismerkedtek meg, együtt ültek. Múlt csütörtökön egy nyomozó kuncsaftként megrendelt egy hölgyet. Kollégái az akció kezdetekor rontottak be a Baross utcai lakásba.
A lányokat és a két lakásbérlőt előállították. Utóbbiakat őrizetbe vették üzletszerű kéjelgés elősegítése és bordélyház üzemeltetésének alapos gyanúja miatt. Pénzért szexelni szabad, ezt elősegíteni nem.
Kijelenthető, hogy a győri történet eddig mindennaposnak mondható. Csakhogy az egyik lakásbérlő azonos a hírhedt taxisgyilkos lányok egyikével. B. Andrea 2003 októberében szabadult a börtönből, kedvezménynyel. Az, hogy ismét bajba került, immár senkit sem lep meg. Legkevésbé az 1997-es szörnyű gyilkosságot vizsgáló rendőrtiszteket. Akik már hét éve jelezték, hogy a lányok szabadulásuk után támogatás nélkül elvesznek majd. A lány a taxisgyilkosság idején is csak sodródott. Szülei elváltak. A plázákban töltötte minden idejét. A plázaélethez pénz kellett. Pénzt lehet szerezni egy taxi elvételével. Akár gyilkosság árán is.
1997. november 21-én hajnalban a XVII. kerületi Pesti úton egy kacsázó Ford Scorpio taxit vettek észre a kerületi rendőrök. Két gyereklány, B. Andrea és B. Diana (nem testvérek) ült a volán mögött, illetve az anyósülésen. Az úgynevezett holdjáró cipőjük csurom vér volt. A kerületi kapitányságon azonnal bevallották a gyilkosságot. A két, egyébként túlfejlett gyereklány szexuális aktust ígérve a taxisnak a Ferihegyi repülőtér 1-es kifutójának végében lévő kiserdőbe vitette magát. Előtte egy félliteres üdítőitalos palackot lefagyasztottak, hogy azzal majd leüssék. Andrea kiszállt a taxissal és összebújt vele. (A rendőrök később felkutatták a lányok fiú barátait is, akikkel már komoly testi kapcsolatuk is volt. Dianáról intim helyzetben készült fotók is előkerültek.) Diána az ölelkező páros után ment, és lecsapott a flakonnal. A földre került taxison fél órán át tiportak. A vádirat szerint valósággal agyontaposták. A lányok alig múltak el 14 évesek, így tettükért maximum 10 évet kaphattak. Végül B. Andrea 8 év 6 hónap, B. Diana 9 évet kapott. Andrea 2003-ban, Diana tavaly kedvezménnyel szabadult.
B. Andrea visszaesése törvényszerűnek mondható. A korabeli iratokból kiolvasható, hogy kettejük közül ő volt az agresszívebb, ő volt az, aki még visszament a haldokló taxishoz és tovább rugdosta. Mint vallotta: „nehogy kimásszon az útra”.
Ugyancsak híres visszaeső bűnöző a kommandós gyilkos. Csáki István rendőr őrmester és törzsőrmester társa 1989-ben ölte meg Vécsei Henrik vállalkozót. A kommandósokat felbérelte egy üzletember, hogy ijesszék meg a vállalkozót, aki tartozott. Az ijesztésbe belehalt Vécsei.
A társ 10, Csáki 13 évet kapott, amiből mindketten kedvezménnyel szabadulhattak. Csáki 2000-ben kijött a börtönből, de egy év alatt visszaesett. 2001-ben egy bűncselekményből származó pénzt szállító autó vezetőjeként állították elő Borsodban. Tízmillió volt az autóban, amiről azt mondta, hogy találta az útszélen. Csakhogy kiderült: vádlott-társa egy tolcsvai asszonyt megkínozva rabolta el a pénzt. Csáki idén januárban, nem jogerősen, orgazdaság miatt három évet kapott. Ráadásul 2003 októberétől előzetesben is van, mivel a gyanú szerint havi másfél milliót követelt egy étterem tulajdonosától. Az ügyben hamarosan elkészül a vádirat.

Tasnádi Péter, az egyik híres visszaeső

Tasnádi Péter vállalkozó 1993-as elfogása óta gyakorlatilag folyamatosan a börtönök vendégszeretetét élvezi. Csak hónapokra jön ki. Legutóbb tavaly májusban szabadult kedvezménnyel. Októberben azonban már ismét a rácsok mögött volt. Azóta – eddig – tizenegy bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg. Csoportosan elkövetett garázdaság, súlyos testi sértés, rongálás, jelentős kárt okozó sikkasztás, zsarolás, közveszéllyel fenyegetés mellett kétrendbeli, felbújtóként elkövetett emberölés előkészületével is gyanúsítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!