Hírek

2005.07.19. 07:04

Műhold figyel kertünkre?

A múlt héten két férfi jelent meg a rákospalotai kertváros egyik ingatlana előtt. A XV. kerületi önkormányzat nevében közölték, műholdfelvétel alapján parlagfüvet azonosítottak a kertben, melyet azonnal le kell kaszálni.

Zsidai Péter

A ház egyik tulajdonosa bevezette a kertbe az ellenőröket, akik körbenéztek, majd távoztak. Fekete Andrásné, az önkormányzat igazgatási osztályának vezetője állította, a hivatal senkit sem küldött a helyszínre. Se közterület-felügyelőt, se az osztály munkatársait. Ami viszont biztos, idén először valóban figyelik műholdról a parlagfű elterjedését. A vizsgálatokat a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) végzi. Csornai Gábor központvezetőtől megtudtuk, hetente egyszer készítik el az ország parlagfű-szennyezettségének térképét. Az irtását is szabályozó növényvédelmi törvény szerint azonban csak külterületen végeznek azonosítást. Annál is inkább, mert a szennyezettség 85–90 százaléka a szántóföldekről érkezik a településekre.

Az igazgató azt is elmondta, belterületen nemcsak törvényileg, hanem fizikailag sem képesek vizsgálódni. A különböző műholdakról érkező felvételek ugyanis húsz–huszonöt méteres pontossággal képesek visszaadni a földszíni valóságot. Mivel személyek észlelésére nem képes a FÖMI eljárása, adatvédelmi problémák elvileg nem keletkezhetnek. – Csak abban az esetben, ha a FÖMI a helyrajzi számon kívül más adatokat is átadna a földhivatalnak – közölte a Reggellel az adatvédelmi biztos munkatársa. A FÖMI a szenynyezettségről értesíti az illetékes földhivatalt, a közérdekű védekezésről pedig a Növényvédelmi Szolgálat dönt. Ha az ingatlan belterületen van, a helyi önkormányzat jogosult eljárni a jegyző vezetésével. Az információk ellenőrzésére helyszíni bejárást tartanak, amiről jegyzőkönyv készül. A hivatal munkatársainak kérésre igazolniuk kell magukat, anélkül nem léphetnek fel.

Fekete Andrásné példás lelkiismeretességgel járt el az ügyben. Lapunk kérése nélkül kiszállt a helyszínre, és aprólékosan, saját maga ellenőrizte az érintett és a szomszédos telkek parlagfű-szennyezettségét. Az osztályvezetőtől megtudtuk, július második felében kezdik a földhivatal munkatársaival a bejárásokat. Eddig több száz figyelmeztető felszólítást küldtek ki, de kényszerkaszálásra eddig nem került sor, és reményei szerint nem is fog. Feketéné azt is elmondta, lakossági bejelentés már történt olvasónk ingatlanának szennyezettségről, ám még nem intézkedtek. Ha pedig ez igaz, akkor minden valószínűség szerint egy leendő betörést készíthettek elő az álellenőrök, vagy csupán a szomszéd akart ráijeszteni ismerőseivel a gondatlan kert tulajdonosára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!