Hírek

2005.07.11. 00:00

Múltat idéző pompás faragványok

A Kiscelli Múzeumban található hazánk harmadik legnagyobb bútorgyűjteménye. Ezer faragott csodában gyönyörködhetünk.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ez a fémmel díszített antik bútor a múlt században egy főúri kastély ebédlőjében állt. A múzeum Schmidt Miksa gazdag hagyatékából jutott e becses, szép darabhoz.
[/caption]Nyilvánosan látogatható raktár. Ezzel a furcsa megoldással mutogatják a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Kiscelli Múzeumának bútorgyűjteményét. Mivel a hely kevés, de az érdeklődés nagy, Rostás Péter gyűjteményvezető szerint ez volt a legjobb megoldás, hogy a közönség is láthassa a fából készült kincseket. A hajdani Fővárosi Múzeumban egyébként a múlt század elején kezdték gyűjteni a biedermeier kor tárgyait. Később, a két világháború közötti nehéz években a reformkor székei és szekrényei kerültek előtérbe. A gyarapodó tárlat a második világháborúban súlyos veszteségeket szenvedett. A környékbeli lakosok számos bútort elloptak, de a szovjet katonák is előszeretettel használták fűtőanyagnak azok fáját. Később, az ötvenes években a méltatlan raktározási körülmények vágtak rendet a gyűjteményben.

– Kész csoda, hogy legalább ennyi megmaradt – véli Rostás Péter. Aki egyben azt is hozzáteszi, ez az időszak azért némi gyarapodást is hozott. Ugyanis ekkortájt kerültek ide az Országgyűlés épületéből, a budai királyi, a Sándor- és az Andrássy-palotából származó, festett és bőven aranyozott lakberendezési tárgyak. Akad itt ugyanakkor faragott ruha- és céhláda is. De gazdagította a gyűjteményt a Schmidt Miksa- féle gazdag hagyaték, valamint számos korszerű stílbútor is.

Megtudtuk: a sokáig amolyan mostohagyerekként kezelt együttes sorsa tavaly fordult jó irányba. Ekkor hozták rendbe mintegy ötvenmillió forint ráfordításával az egykori Schmidt-kastély kocsiszínjeit. A beruházást a BTM költségvetéséből és a városháza kulturális bizottsága által biztosított forrásból fedezték. A légkondicionált tárolókban álló polcokért 3,5 millió forintot kellett fizetni. Az eszközöket a Vasszer Raktártechnika Kft. gyártotta. A felújított falak mögött legalább kétszáz bútor várja a látogatókat. Az emeleten a szekrények mellett Schmidt Miksa gyárának archívuma is helyet kapott. A Kiscelli Múzeumban egyébként ma hatszáz leltári számon több mint ezer bútor található.

– Azt szeretnénk, ha a raktár megnyitása miatt a korábbinál több ember jönne hozzánk – hangsúlyozta Rostás Péter. – Itt igazi kincsek pihennek.
Valóban, ilyen bútorokat enynyire közelről nem mindennap láthatunk. A nézelődő egyben olyan apróságokra is felfigyelhet, mint a székek vagy asztalok alján lévő leltári cetlik. Itt egy ötvenes évekből származó külügyminisztériumi ragjegyen, amott egy Ofen feliratú papírdarabkán akadhat meg a szeme. A raktár kétségtelenül legszebb tárgya egyébként egy ülőgarnitúra. Rostás Péter szerint az 1800-as évek közepéről származó tárgy hajdan egy főúri lakban állhatott.

Kolostor, laktanya, és múzeum

A Kiscelli Kastély valaha a trinitárius rendé volt. A kolostort Zichy Péterné építtette Johann Entzenhoffer bécsi mesterrel 1747–60 között. A terület a 18. században virágzó búcsújáró hely volt. A rendet II. József császár 1783-ban feloszlatta, majd az épületeket katonai célra vették igénybe. A laktanyát 1912-ben Schmidt Miksa vette meg a kincstártól. Ő hozatta ide és helyezte el a kolostor két főfalára a lebontott bécsi hadügyminisztérium copf stílusú kapuját. A gyűjtemény Schmidt Miksa halála után lett a fővárosé.

A laktanyát 1912-ben Schmidt Miksa vette meg a kincstártól. Ő hozatta ide és helyezte el a kolostor két főfalára a lebontott bécsi hadügyminisztérium copf stílusú kapuját. A gyűjtemény Schmidt Miksa halála után lett a fővárosé. Ez a fémmel díszített antik bútor a múlt században egy főúri kastély ebédlőjében állt. A múzeum Schmidt Miksa gazdag hagyatékából jutott e becses, szép darabhoz. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!