Hírek

2005.07.23. 07:14

Nem az enyém az út, mégis fizessek érte?

SZOLGALMI JOG Olvasónk kiskertje a szomszéd telke mögött van, és csak rajta keresztül lehet megközelíteni. Kérdés, hogy az út és a kapu fenntartásához neki is hozzá kell-e járulnia.

BAMA

Ha egy telket csak a másikon keresztül lehet megközelíteni, akkor az utóbbira szolgalmi jogot jegyezhetnek be. A szolgalmi jog gyakorlója nem a tulajdonos, hanem az a személy, aki az utat csak használja. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el lapunknak. Abba, hogy szomszédként valakinek a telkén átjárjunk, az ingatlan gazdájának bele kell egyeznie. Ha békés úton nem tudunk vele dűlőre jutni, bírósághoz fordulhatunk, amely elrendelheti a szolgalmi jog bejegyzését.
Ezt a földhivatal teszi meg. A tulajdonost kötelezhetik, hogy – egyéb lehetőség nem lévén – engedje meg nekünk az átjárást. Hiszen nincsen másik út, amelyen saját telkünkre bejuthatunk.

Bizonyos esetekben a bíró ezért megváltási árat is szabhat. Megállapíthatja a szolgalmi jogot adó ingatlan értékének csökkenését, és ítélhet úgy, hogy ezt ellentételeznünk kell. Az mindenesetre biztos, hogy a közös használattal járó költségekbe nekünk is be kell szállnunk. A másik féllel megállapodhatunk arról, milyen mértékben. Az anyagiakat észszerű és célszerű a használat és az úton átjárók számának arányában vállalni – tanácsolja olvasóinknak a jogász.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!