Hírek

2005.07.20. 00:00

Nem kritikus a vérhiány Budapesten

Meglepték az Országos Vérellátó Szolgálatot (OVSZ) azok a híresztelések, miszerint vérhiány van Budapesten.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Van elegendő vér a városban
[/caption] Tegnap több újságban is megjelent, hogy az előírt minimum alá süllyedtek a fővárosi vérellátó tartalékai. Az OVSZ közleményben tudatta: készleteik mennyisége kielégítő, biztosítani tudják az akut és a tervezett műtétek vérigényét is. Az OVSZ honlapjáról ugyanakkor kiderül, hogy a biztonságos ellátáshoz szükséges nyolcezer egységnyi vér helyett csak 7285 egység van készleten. A Magyar Vöröskereszt emiatt rendkívüli véradásra kéri a fővárosiakat. – Visszatérő probléma a nyári vérhiány – mondta lapunknak Kovács Dávid, a szervezet budapesti munkatársa. Ilyenkor az önkéntes véradók is szabadságra mennek, ráadásul a turistaszezonban gyakoribbak a balesetek. Ennek következtében megnő a kórházak vérigénye. Kovács Dávid szerint idén más nehézségekkel is szembe kell nézniük. Több előre meghirdetett rendezvény is elmarad, amelyre a Vöröskereszt véradást tervezett. Ilyen például a Pesti Plázs, ahol tavaly folyamatosan jelen voltak a szervezet munkatársai. A rossz időjárás már így is több akciót meghiúsított.

– A mostani helyzetet rendkívüli véradás megszervezésével lehet orvosolni – mondta Kovács Dávid. – Ezért ma 13 és 18 óra között várjuk az önkénteseket az Arany János utca 31. szám alá. Ugyanitt 28-án 11 és 18 óra között lesz lehetőség véradásra. A mostani helyzetnél tavaly kritikusabb időszakok is előfordultak. Novemberben 6400-ra csökkent a vérkészlet egységeinek száma. Veszélyhelyzet akkor sem volt, pár nap alatt pótolták a hiányzó mennyiséget. Egy egység 450 ml vért tartalmaz, amely három ember ellátását biztosítja. Évente 450–470 ezer egységet használnak fel Magyarországon. Olyan még nem volt, hogy egy sérültet vérhiány miatt ne tudtak volna ellátni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!