Hírek

2005.07.30. 06:11

Nemzeti kérdések és válaszok a határon túliakról

A nemzeti összetartozás intézményrendszeréről beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy tegnapi konferencián: a kabinet vezetője a meghívott európai szakértőktől kért segítséget.

BAMA

A kormányfő részben azt szerette volna tudni, létezhet-e többfajta állampolgárság, így például külhoni állampolgárság? Kérdésként tette fel, kiadható-e a nem Magyarországon élők számára olyan magyar útlevél, amellyel az Európai Unióban szabadon lehet utazni? Felvetette, lehetséges-e, hogy személyi igazolványt bocsátsanak ki speciális állampolgárságúak számára? Gyurcsány Ferenc ezek után a fentiekkel kapcsolatos egyedi megoldásokról érdeklődött. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője azt jelentette ki: a kormány ismét megalázta a határon túli magyarokat, amikor úgy rendezett konferenciát nemzetközi jogi státusukról, hogy meg sem hívta őket. A szóvivő „otrombaságáért” bocsánatkérésre, és a határon túliak bevonására szólította fel a kormányfőt.

Tegnap Mádl Ferenc a Magyar Rádiónak adott interjújában foglalt állást a kettős állampolgárság mellett. Az államfő úgy fogalmazott: a december 5-i népszavazás kapcsán a határon túli magyarok többsége úgy érezte, az állampolgársággal jogi úton erősítik meg magyarságukban, ám nem így történt. Az államfő szerint ezzel egyértelműen megingott a belpolitikai egység. Az elnök kifejtette: „szomorú módon” magára maradt a közjogi erők között, mivel a kormány és a koalíció az utolsó pillanatban irányt változtatott. Mádl Ferenc kiemelte: ez az intézmény sok országban már megvalósult, és sehol sem járt „földcsuszamlás jellegű népmozgással”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!